HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
1980-89 | 1990-12

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

DSB Færgeåret 1980

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Morten Salicath, Dansk Færgehistorisk Selskab. Foto: Thomas Hauerslev Dato: 01.05.2021
M/F Dronning Ingrid på Helsingør værft. Billede: Thomas Hauerslev

Året stod først og fremmest i ”De brede færgers” tegn, men der skete også andre spændende ting hos DSB

Dronning Ingrid

Den første af de 3 nye IC-færger, ”Dronning Ingrid”, der blev bygget på Helsingør Værft, sejlede sidst i april til Aalborg Værft, for at få lavet bundbehandling, idet Helsingør Værft’s dok var for smal. Derfra sejlede hun den 10. maj ud på en 35 timers prøvetur, hvor der blev målt over 20 knobs fart. Efter resterende klargøring i Helsingør kom færgen den 29. juni til Korsør.

DSB havde dog allerede den 24. juni meddelt Helsingør Værft, at de godt 800 små og store fejl, der var opsummeret over de sidste 1 ½ år, skulle udbedres inden DSB ville overtage færgen, og at DSB indtil da aflyste alle planlagte festligheder. Helsingør Værft måtte derfor i gang med at udbedre disse fejl og mangler, og efter 4 ugers arbejde og en prøvetur den 9. juli, overtog DSB færgen den 21. juli. Den 29. juli var færgen på tur for at afprøve færgelejer og hydraulik, og nu var man kommet så langt, at man den 4. august kunne sætte færgen i fart som godsfærge, dog ikke i weekends. Efter at have sejlet som godsfærge i en periode, og én dag som ”Show-Boat”-færge kunne man endelig den 28. august sætte færgen i fart som IC-færge. Det gik dog ikke helt uden problemer, og der forekom en del forsinkelser og nogle aflysninger, inden man havde fået fjernet ”børnesygdommene” både på færgen og på de nye landanlæg.
 
Læs mere her:

DSB Færgeåret 1978 - 1996 af Morten Salicath, Dansk Færgehistorisk Selskab

Gå til DSB Færgeåret 1979
Gå til DSB Færgeåret 1981

Hauerslev's Nyheder om Dit og Dat

Hauerslev.com's side om Banen's Færger

Interview og Artikler
 
M/F Korsør i Nyborg Færge, 1980. Billede: Thomas Hauerslev

Arbejdskonflikt – endnu en gang


Efter strejkerne i de tidligere år havde DSB besluttet, at de nye brede IC-færger alene skulle bemandes af tjenestemænd, og i et sidste forsøg på at stoppe dette, gik de overenskomstansatte matroser den 18. juni (lige op til skoleferien) i strejke. DSB reagerede ved at lægge ”Halsskov” op, og standse overførslen af næsten alle Intercity-tog. Det betød at man også kunne nøjes med at have én af de gamle færger sejlende, skiftevis ”Storebælt”, ”Fyn”, og ”Sjælland”. Efter 6 ugers strejke gav matroserne op den 29. juli, og i løbet af nogle dage var alle færger igen i fart.

Farvel til kendte færger på Storebælt.


Den 15. maj sejlede ”Kong Frederik IX” for sidste gang som planlagt IC-færge, og gik derefter til Rødby. ”Korsør” var på afløsning på Frihavnen-Malmø overfarten fra den 19. maj til den 28. maj, og sluttede derefter 53 års sejlads på Storebælt den 31. maj om morgenen. Senere på dagen sejlede færgen til Kalundborg, for at hente medlemmerne af ”Bevaringsforeningen for M/F Korsør”, og sejle dem til Nyborg, hvor færgen blev lagt op i leje 1. Det blev skibets sidste sejltur, da det ikke lykkedes for bevaringsforeningen at redde færgen, hvorfor den blev slæbt til skrotning i Spanien den 4. marts 1981. ”Storebælt” sejlede sin sidste tur natten til den 13. september og blev så lagt op i leje 6 i Nyborg. ”Prins Henrik” sejlede sin sidste tur på Storebælt natten til den 26. oktober, og blev tømt i Halsskov, inden færgen den 29. oktober sejlede til ombygning på Nakskov Skibsværft.

Endnu en bred færge på Storebælt

Den 28. september var ”Prins Joachim” på prøveanløb i Nyborg og Korsør, som en del af Nakskov Værfts prøvetur, og da det gik godt blev færgen overtaget den 10. oktober. Efter gennemført instruktion af alle blev færgen den 20. oktober sat i fart med godsvogne, og den 26. oktober sat i fart som IC-færge.
 
 
M/F Storebælt i Nyborg Færge, 1980. Billede: Thomas Hauerslev

Ombygning til sejlads med farligt gods


Kravene til sejlads med farligt gods var hidtil imødekommet ved at overføre det farlige gods på færger med åbent dæk, men da ”Korsør”, og ”Storebælt” og senere også ”Fyn” var under udfasning, og der samtidig i ”Østersø-konventionen” blev strammet for kravene til farligt gods overførsel, måtte der ske ombygninger. Første færge var ”Asa-Thor”, der var ved Frederikshavn Værft fra den 6. juli 1980 den 13. september, hvor færgen blev ombygget med ekstra ventilation osv. Den næste færge var ”Sprogø” der fik de karakteristiske ”udluftningsrør” i for- og agterskibet. Dette arbejde udførtes på Frederikshavn Værft fra den 27. oktober til den 20. december. Herudover blev de nye IC-færger udstyret med de meget effektive ventilationsanlæg, så de også kunne overføre farligt gods, der tidligere kun måtte overføres på ”åbne færger”.

Også en ændring på Århus-Kalundborg

Da ”Prinsesse Benedikte” den 28. august sluttede med at sejle som IC-færge, blev færgen nu afløserfærge på Halsskov-Knudshoved og Århus-Kalundborg overfarterne, og den vendte derfor fra den 27. oktober til den 13. december tilbage til Århus-Kalundborg efter 8 års fravær, for at afløse ”Prinsesse Anne-Marie”.

Der skete også noget på Østersøen

Den 16. maj forlod ”Sjælland” Rødby-Puttgarden overfarten for sidste gang; (kom dog på Gedser-Warnemünde i både 1981, 1982 og 1983), og den 31. maj sluttede sejladsen på ruten Rødby-Warnemünde, der havde været besejlet siden 1976. (Ruten Rødby-Warnemünde blev dog genoplivet i 1985 og 1992 som følge af lejespærringer, men mere om det en anden gang)
 
 
M/F Hälsingborg på Øresund. Udsejling fra Helsingør. Billede: Thomas Hauerslev

HH-færge på Samsø-ruten


Fra den 17. august til den 13. september var ”Hälsingborg” afløserfærge på Kalundborg-Samsø ruten, mens denne overfarts færge ”Kalundborg” var på værft – i Helsingør!

Færgerestauranter ændres

I dette år påbegyndte man ændringerne af færgernes restauranter til bistroer, men det blev efter få år konstateret at det faldt ikke i kundernes smag, og så byggede man tilbage til restauranter!

Færgerne overtaget af Skibstilsynet

I dette år påbegyndtes også overførslen af DSB’s færger fra DSB’s eget tilsyn til Statens Skibstilsyn, der senere kom til at hedde Søfartsstyrelsen.
 
 
   
   
Gå: tilbage - op
Opdateret fredag, 03 januar 2025 06:56:56