HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
1980-89 | 1990-12

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Scandlines Færgeåret 1999

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Morten Salicath, Dansk Færgehistorisk Selskab. Foto: Thomas HauerslevDato: 23.04.2025
Generelt

Færgeleje Knudshoved (2024). Foto: Thomas Hauerslev

1999 blev et omstillingens og tilpasningens år, dels fordi rederiet havde måttet lukke ”guldægget” Halsskov-Knudshoved i sommeren 1998, dels fordi det tax-free salg, som var en anden af rederiets store indtægter, lukkede den 30. juni 1999. Afviklingen af det toldfrie salg gav anledning til at etablere en Border-Shop i Puttgarden, der åbnede den 17. juni 1999 og muliggjorde billigere indkøb.

Samtidig var fusionen mellem Scandlines og det tyske DFO (Deutsche Fährgesellschaft Ostsee) trådt fuldt ud i kraft, og så var der hele tilpasningen til samarbejdet med Mols-Linien A/S, hvor aftalen var indgået sidst i 1998. Det gav alt sammen mange ændringer rundt omkring i rederiet.

Scandlines Sydfynske, drev de mindre ruter, Spodsbjerg-Tårs, Bøjden-Fynshav og Esbjerg-Fanø, og havde sidst i 1998 måttet lukke Korsør-Lohals, og også sejladsen på Kolby Kås-Kalundborg sluttede, da ruten blev overtaget af Samsø Linien fra den 1. december 1998.

Esbjerg-Fanø

Scandlines Sydfynske havde i 1998 fået indsat de nye færger FENJA og MENJA på ruten, og med de nye færger, der kunne overføre 35 biler mod 23 på de gamle var ruten i god fremgang.
 
Læs mere her:

DSB Færgeåret 1978 - 1999 af Morten Salicath, Dansk Færgehistorisk Selskab

Hauerslev's Nyheder om Dit og Dat

Hauerslev.com's side om Banen's Færger

Interview og Artikler

 
Bøjden-Fynshav

M/F Najaden i Helsingør (1976). Foto: Thomas Hauerslev

Scandlines Sydfynske, havde her indsat en ”ny færge” THOR SYDFYEN der var billigere i drift end NAJADEN, da besætningen var tre mand mindre, og ruten havde i juli 1999 21,4 % flere personbiler og 20,4 % flere lastbiler end i juli 1998.

De store ruter.

Aarhus-Kalundborg

Aftalen med Mols-Linien A/S fra 11. december 1998 indebar at ruten skulle lukkes ved årsskiftet 1998/1999, men meget store protester fra vognmændene, fik Mols-Linien A/S til at besluttet at ruten skulle besejles med én stor færge i en periode, og denne færge blev så URD, der besejlede ruten frem til den 12. juni, fra 1.juni som chartret af Mols-Linien A/S. URD foretog dog en større maskinreparation i perioden fra 20. januar til 3. februar, og i denne periode sejlede ASK så, og afsluttede sin sejlads på ruten ved ankomst til Aarhus kl 04.55 den 3. februar. Og den 12. juni ankom URD for sidste gang til Aarhus kl 04.39, og så var det slut med mytologi-færgerne på denne rute.

Da behovet for en færge fortsat var til stede, indsatte Mols-Linien A/S den indchartrede færge ROSTOCK LINK på denne rute fra den 14.juni og resten af året.

Det at ruten kun sejlede med én færge, fik en gruppe bestående af vognmand Bent Jørgensen, Kalundborg, skibsreder Niels Højlund fra Svendborg og tidligere DSB-søfolk fra Aarhus-Kalundborg, til at starte deres eget rederi, og dette rederi forsøgte så at chartre færgen ROMSØ (der lå oplagt i Nakskov) af Scandlines, men Scandlines, der netop var blevet aktionær med 40 % af aktierne i Mols-Linien A/S, skulle ikke nyde noget af at skabe konkurrence til Mols-Linien A/S og sagde derfor nej.

Rederiet chartrede så Dana Hafnia fra DFDS og omdøbte den til KATTEGAT SYD. Og dette rederi gik så i fart mellem Aarhus og Kalundborg fra den 28. september. Det blev en kortvarig affære, da rederiet efter en måned måtte indstille sejladsen, og ved ophøret måtte parterne konstatere at egenkapitalen var gået tabt. Det skyldtes to forhold; dels havde Mols-Linien A/S den 27. september meldt ud, at de to Ro-Pax færger (kombifærger) MAREN MOLS og METTE MOLS fra den 3. januar 2000 ville blive indsat mellem Kalundborg og Aarhus, dels gjorde Mols-Linien A/S det klart for vognmændene, at hvis de sejlede med KATTEGAT SYD, så ville de miste alle rabatter hos Mols-Linien A/S.
 
 
Øresundsbroen set fra Lindham færgen i 1999

Aarhus-Kalundborg/Cat-Link

Hurtigfærgerne CATLINK IV og CATLINK V sejlede videre på Aarhus-Kalundborg i starten af året, men som et led i aftalerne med Mols-Linien A/S kom færgerne i foråret på værft i Svendborg, hvor de blev malet i Mols-Liniens farver og skiftede navn til MAX MOLS og MADS MOLS. Den 25. april om aftenen sejlede den sidste af færgerne fra Kalundborg, ført af skibsfører Leif Hagensen, og fra den 26. april 1999 var de begge indsat på ruten Aarhus-Sjællands Odde.

Det kneb voldsomt med overførselsmængderne, og det endte med at Mols-Linien A/S sidst på året iværksatte en nødplan, som blandt andet indebar at MAX MOLS blev taget ud af drift og oplagt i Aarhus, men var indsat som afløserfærge og ekstrafærge ved højtider.

Rødby-Puttgarden

Overfarten sejlede med de fire nye dobbelt-enderfærger, og fra 17. september 1998 også færgen DRONNING MARGRETHE II, der sejlede med farligt gods, og andet gods, især på hverdage. Da denne færge sluttede sejladsen på ruten den 31. maj 1999 (skiftede til Gedser-Rostock), hentede Scandlines færgen HOLGER DANSKE fra oplægning i Nakskov, og denne færge prøvede så lejer i Puttgarden og i Rødby den 2. juni. Derefter var den på værft i Svendborg fra den 3. juni til den 15. juni for ombygning til sejlads med farligt gods, og fra den 18. juni gik den i fart på hverdage mellem Rødby og Puttgarden. I september 1999 fik færgen også påbygget en inder port, og det tidligere hængedæk fra sejladsen på Samsø blev fjernet.
 
 
Gedser-Rostock

Storebæltsfærge i Warnemunde (2013). Foto: Thomas Hauerslev

Overfarten sejlede hele året med KRONPRINS FREDERIK, men herudover sejlede man med den indchartrede hurtigfærge BERLIN EXPRESS (Den tidligere KATTEGAT) Imidlertid var BERLIN EXPRESS en meget dyr færge i brændstof at sejle med, og den kunne kun overføre personbiler samt lettere høje køretøjer, for eksempel busser. Derefter blev den fra 1. juni 1999 udskiftet med DRONNING MARGRETHE II, hvorved begge færger på ruten kunne overføre lastbiler, til gengæld fik personbilerne en noget fordoblet overfartstid i forhold til hurtigfærgen BERLIN EXPRESS. På DRONNING MARGRETHE II indførte man en blandet dansk/tysk besætning, og efter nogen tid fungerede det fint. BERLIN EXPRESS blev først oplagt i Rødby i et par uger, og blev derefter ud chartret til rederiet Trasmediterranea for sejlads mellem de Kanariske øer. I december 1999 fik man en aftale med ejeren af BERLIN EXPRESS om tilbagelevering, når sejladsen mellem de Kanariske øer ophørte i april måned 2000.

Dragør-Limhamn

Scandlines havde allerede i 1998 meldt ud, at denne rute ville lukke den 31. oktober 1999, idet den gav underskud om vinteren, og da broen mellem København og Malmø ville åbne den 1. juli 2000, var lukningen den 31. oktober 1999 en kendsgerning. De to færger, hurtigfærgen FELIX og den traditionelle færge SCANIA blev oplagt for salg i Helsingborg, hvorfra SCANIA hurtigt blev solgt til et estisk rederi med levering i år 2000.

København-Malmø og København-Landskrona (Katamaranerne)

Flyvebådene på ruten København-Landskrona fik fra 1. maj 1999 indlagt et anløb af Hven på afgangen fra København kl 10.15. På ruten København-Malmø gik det over al forventning med store overførselstal i efteråret 1999.

København-Helsingborg /godsfærgeruten

Jernbanefærgen TREKRONER var i den traditionelle sommerpause oplagt et par uger på kaj 240 i Københavns Havn, og i den periode blev der udført Off-Hire arbejder i maskinen, samt rustbankning og malerarbejder.

Helsingør-Helsingborg

De tre næsten nye færger på ruten havde rigeligt at sejle med, og i juli satte ruten rekord med over 300.000 overførte personbiler på én måned til trods for konkurrencen fra HH-Ferries.
 
 
Scandlines Balticum Seaways/Euroseabridge GmbH. /Amber Line.

Scandlines havde i 1998 købt 50 % af aktierne i Euroseabridge, og købte resten i august 1999. Scandlines overtog den 1. maj 1999 fragtruten Balticum Seaways, der drev en rute mellem Aabenraa og Klaipeda med det indchartrede skib BELARD. Scandlines drev i forvejen ruten Aarhus-Aabenraa-Liepaja som blev besejlet med færgen ROSTOCK LINK, indtil denne blev ud chartret til Mols-Linien A/S fra juni 1999. Den 21. september 1999 overtog URD ruten, og da den i december 1999 var i dok i Klaipeda, sejlede ASK på ruten. ASK sejlede i perioden fra 6. april til 2. november mellem Travemünde og Klaipeda for Euroseabridge, og nogle af disse ture blev ”forlænget” til at sejle mellem Travemünde og Aabenraa. Scandlines måtte i april ændre sejladsen på ruten Karlshamn - Liepaja ved at fjerne færgen VOMERO fra ruten og alene sejle med færgen INSZENERIS NECIPORENCO på grund af mindre lastmængder. Sidst på året blev der indgået en aftale med det lettiske rederi LISCO om pool-samarbejde omkring sejladsen mellem Klaipeda og Tyskland.

Færger til salg:

Cat-Link III, der siden sommeren 1998 havde ligget i Grenaa, blev den 8. januar 1999 meldt solgt til det estiske rederi Hansatee Group, der ville indsætte skibet på en rute mellem Tallinn i Estland og Helsinki.

DANMARK der lå oplagt i Nakskov, blev den 28. juli 1999 solgt til ophugning hos Fornæs ApS i Grenaa for 860.000 kr. Den 2. august begyndte slæbet, og skibet ankom til Grenaa den 4. august. Skibet blev brugt til brandøvelser den 7.september og 8. september inden ophugningen kom i gang.

DRONNING INGRID, der var oplagt i Nakskov, blev den 24. marts solgt til Royal Mercy – Malta Ltd. (Mercy Ships) for 6,5 mio. dollars, og køberne overtog færgen den 25. marts hvor navnet blev ændret til INGRID og flaget til Malta flag, og hun afsejlede fra Nakskov den 1. april for ombygning til hospitalsskib i Newcastle-upon Tyne.

KRAKA og LODBROG, der lå oplagte i Nakskov, blev den 23. juni (LODBROG) og 24. juni (KRAKA) solgt til James Fischer & Sons, Liverpool, for 35 mio. DKK for ombygning til kabelskibe. LODBROG blev slæbt til England den 25. juni, og skiftede i august 1999 navn til C.S. WAVE MERCURY. KRAKA forlod Nakskov for egen kraft den 2. juli og skiftede i februar 2000 navn til Wave Venture.

PRINS HENRIK blev den 7. januar 1999 slæbt fra Nakskov til Rødby, og den 30. september blev hun solgt til det italienske rederi Freedom Ferries S.r.l. for 815.000 dollars (5,6 mio.kr.). Dette rederi overtog færgen den 23. november, og den 29. november skiftede færgen navn til GIOVENTU. Den 3. december sejlede hun fra Rødby til Kiel, hvor hun nåede ”i læ” af den orkan der ramte Danmark den dag. Ombord var hængedækket fra HOLGER DANSKE.

ROMSØ blev den 17. december 1999 solgt til et større indonesisk færgerederi.

ROSTOCK blev den 22. marts 1999 overtaget af sin nye ejer Seawind Line AB, Stockholm.

ROSTOCK LINK blev i oktober 1999 solgt til en græsk reder, med overtagelse efter nytår.

Endvidere havde rederiet færgen TRANEKÆR fra Korsør-Lohals oplagt, først i Lohals, men senere i Svendborg og blev 7. december solgt til Maregiglio S.r.L., Livorno og omdøbt til ISOLA DEL GIGLIO af Livorno (har nogen en dato for hvornår hun kom fra Lohals til Svendborg (før 1. marts 1999)

Ved udgangen af 1999 var kun ARVEPRINS KNUD, PRINS JOACHIM og SPROGØ de eneste færger (for uden den solgte ROMSØ) i den engang store ”færgehavn” i Nakskov idet KARL CARSTENS i december 1999 blev flyttet til Rødby, efter ex-PRINS HENRIK var sejlet til Italien.
 
 
Danmarks Færgemuseum

M/F Kong Frederik IX. Foto: Thomas Hauerslev

Færgen KONG FREDERIK IX var i marts 1999 i København fra den 11. marts til den 20. marts om morgenen, i anledning af H.M. Kong Frederik IX’s 100 års-fødselsdag. Derefter lå færgen i Helsingør (hvor den var bygget) den 20. marts og 21. marts, og så tilbage til Nyborg den 22. marts om morgenen.

Færgemuseet gik i betalingsstandsning i juli, men det lykkedes at få den hævet sidst på året.

Kilder: Forfatterens og Dansk Færgehistorisk Selskabs arkiver samt oplysninger fra Dansk Færgehistorisk Selskabs forskningsgruppe og andre. STOR tak til forskningsgruppen og andre.
 
 
  
  

• Gå til Scandlines Færgeåret 1999
 
Gå: tilbage - op
Opdateret onsdag, 23 april 2025 06:41:12