HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016 |
2015 | 2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Dieselklassikeren MY kører til Nykøbing S
Dagbogsnotater fra Dansk Jernbaneklub's udflugt til Nykøbing Sjælland med MY 1126

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas HauerslevDato: 27.11.2019
Lørdag den 6. juli blev borgerne i det stilfærdige Nordvestsjælland vækket af dieselbrølet fra MY Veterantog's udflugt med DSB's dieselelektriske lokomotiv MY 1126. MY Veterantog kørte en tur på Sjælland med et par af DSB's klassiske røde UIC kupevogne, og med den enestående MY 1126 i den festlige kunstneriske bemaling af Lilian Adler. Denne gang gik turen fra Helsingør til Nykøbing Sjælland, med flere stop langs ruten på bl.a. Københavns Hovedbanegård, Roskilde og Holbæk. Et ekstra stop var også arrangeret ved Sommerland Sjælland's trinbræt.

Gå til Gallerier
• Peter Kjeld: MY 1126 passerer Morsøvej med 105 km/t
• Michael Jensen: MY 1126 kører til Nyk Sj
• Thomas Hauerslev: MY 1126 Kører til Nykøbing Sjælland

Michael og jeg havde købt billet til turen nogle uger tidligere, og booket plads i toget. Tunge regnskyer hang lavt over København denne lørdag morgen da jeg stod på toget i Hellerup på 09:34. En grå morgen, hvor det havde regnet meget i løbet af natten. Ud af det grå dukkede MY 1126 og to flotte røde Intercity vogne op. Den velkendte lyd af den store GM motor blandede sig med fuglekvidder og den sædvanlige stationslyd af S-tog og trafik. Den velkendte hvinende lyd af togvogne, der bremser, og så var vi klar til afgang. Lokomotivfører Carsten kikkede ud af vinduet, og hilste venligt.
 
Læs mere her:

Gallerier

• Kjeld: MY 1126
• Jensen: MY 1126
• Hauerslev: MY 1126

DSB's GM/EMD Diesellokomotiver fra NOHAB

Danske Statsbaners nye lokomotiv litra MY

E-maskine parkeret i Funder, 1989

Hauerslev's Nyheder om Dit og Dat

Interview og Artikler

Internet link:
 
MY 1126 ved overkørslen ved Morsøvej. Foto: Peter Kjeld

Michael og jeg tog plads i BD vogn nummer 22, kupe nummer 8. Vi havde booket pladserne 85 og 86 ved vinduet. Umiddelbart efter at vi havde sat igang, kom den klassiske trillevogn med kolde øl, slik og varme drikke. Vi bestilte en kop the og en kop kaffe. Afsted mod Helgoland og Østerport, igennem "Røret", og ankomst på Hovedbanegården. Det blå lokomotiv's runde former matcher flot de flotte røde perronbuer. Ekkoet af lokomotiv og vogne breder sig og publikum kikker undrende. Flere veterantogspassagerer og dieselentusiaster stiger på toget. Ligesom os selv, skal de pleje nostalgien fra en tid der ikke findes mere. Vi skal bare køre en tur når lejligheden byder sig. Det gælder også gæster der skal til Sommerland Sjælland med medbragte barnevogne. En enkelt almindelig passager tager med toget hele vejen til Roskilde i den tro, at det er et regulært regionaltog. Han bliver smidt af igen af det venlige personale. Illusionen er perfekt. I Roskilde skifter Carsten lokomotivførersædet ud med en komfortabel plads i en Intercity vogn. Jørgen tager plads på maskinen, for at køre os videre til rejsens endemål i sommerlandet.

Næste stop er Holbæk hvor min bror stiger på. Han er aldeles dieseljomfru, og skal sættes ind i kotyme og traditioner på turen med MY lokomotivet og de røde vogne. Der er ikke så mange mennesker med denne dag, så der er god plads til alle. En gang imellem opleves det oven i købet som om, at der er mere MY Veterantogspersonle end betalende passagerer. Nogle minutters kørsel efter Holbæk passerer MY 1126 overkørslen ved Morsøvej, hvor en arbejdskollega har taget opstilling for at forevige toget i forbifarten. Michael og jeg vinker ud af vinduet i de ganske få sekunder passagen tager. MY lokomotivet skyder en respektabel fart - næsten 105 km/t.

Herefter går det i vældig fart mod Nykøbing Sjælland. I silende regnvejr gøres stop ved Sommerland Sjælland for at afsætte nogle af passagererne. Umiddelbart efter kører vi videre, og inden længe ankommer vi til endestationen. Der er tre spor på Nykøbing Sjælland H, og togmaskinen skal løbe om for at gøre klar til turen til Hørve station en time senere. Maskine skal lave omløb for at komme i den anden ende af passagervognene. Efter omløb, parkeres MY 1126 og de to vogne så langt ude som muligt, så der kan gøres plads til Regionstog's lokaltog. I spor 1 er der parkeret et togsæt, hvilket betyder, at spor to skal tømmes for dagens særtog.
 
 
Det er blevet frokosttid, og i den lokale Fakta henter vi nogle sandwich og tre dåser RÅ Tuborg øl. I pausen betragter vi scenariet med lokomotivet, og vores medpassagerer. Bedst som min bror og jeg selv skulle til at nærstudere rustpletter og trykluftslanger med vores Nikon kameraer, kommer vi til at gå i vejen. Vi prøver ellers at undgå, at gå alt for meget i vejen for de andre entusiaster, der er ved at tage det perfekte billede.

Det overvejende blå lokomotiv står godt til de røde vogne i den regnvåde luft i Nykøbing. Ikke mindst er det er flot tog når det kører igennem landskabet. Det spreder smil overalt hvor det kommer frem - og det er præcis sådan som Lilian Adler forestillede sig for mere end 30 år siden. Det er en festlig historie, at netop dette lokomotiv - ud af 59 - har overlevet i denne bemaling i mere end 30 år. Alt taget i betragtning, så er denne bemaling blandt de længst siddende på et MY lokomotiv, og absolut mest holdbare af MY 1126's tre bemalinger (Vinrød: 1957-1978. Designmalet: 1978 - 1988). Det blå kunstværk er stadig kontroversielt, og blandt MY dieselguerillaen i Danmark, er der stadig mange der mener, at et MY lokomotiv skal være vinrødt, eller i det mindste designmalet.

En total opmaling i rød/sort designmaling koster i omegnen af 100.000 kroner har jeg hørt, og så skal vognkassen først istandsættes, hvilket yderligere vil belaste økonomien. Så indtil videre er MY 1126 blå. Malingen er dog meget slidt efter 30 års kørsel, så den trænger til en kærlig hånd. I min begejstring over, at dette lokomotiv stadig findes, sponsorerede jeg derfor 2000 kroner i 2014 til indkøb af blå reparationsmaling til MY 1126. Desværre kan jeg ikke rigtigt få øje på hvor maskinen er blevet malet endnu. Det ser desværre ud til at, at kunstværket stille og roligt forfalder, selv om der tidligere har været taget initiativ blandt en enkelt af entusiasterne til at få malet kunstværket op, så det rigtigt kan få fantasien i gang, når det kører ude i landskabet.
 
 
At dømme efter interessen for at tage billeder af togstammen, er toget meget populært - uanset blå farve. Der bliver taget mange billeder. Mindst 250 på denne tur. Ikke blot det klassiske "skråt fra højre", men også nedefra, fra siden, vinkelret, kort brændevidde, lang brændevidde, billeder i regn, stærk sol, overskyet osv. Billederne ligner til forveksling alle de andre billeder fra tidligere udflugtsture med MY 1126 de seneste år. Men det er lige meget. Vi er her for at dyrke nostalgien. Fornemmelsen af, at det var noget man gjorde da man var lille eller i det mindste i '80erne. Det er ren nostalgi, for os gamle mænd, der foretrækker kupevogne i modsætning til storrumsvogne i de moderne "plastictog".

Mere om MY 1126

Besøg hos "MY Veterantog" i Hundested
Med Østersøexpressen til Gedser
• Galleriet: Danish Class MY 1126 from Hellerup to Kalundborg, and return
Man skal få smilet frem hos folk

Kl 16:09 var der afgang fra Nykøbing Sjælland. Turen gik hjem igen. Vi fik sagt farvel til Henrik, der stod af i Holbæk. Lokomotivførerne Carsten og Jørgen kom ind i vores kupe, hvor snakken gik i alle retninger. Bl.a. om dette at tage billeder. Det er ikke kun af jernbaner der tages billeder af. Carsten's hustru kunne fortælle om en nærmest endeløs række af billeder af sten og slotte fra deres ferier. Det var en fin dag med vekslende vejr og godt humør. Michael og jeg stod af i Hellerup, godt trætte efter dagens næsten ni timer lange dielseloplevelse. 375 kroner kostede turen, og det var inklusiv en gratis kop the eller kaffe, som tak for, at vi havde booket billetten på internettet. Det eneste vi savnede var de røde pølser på hjemturen. De matcher som bekendt farven på togvognene. Tak til MY Veterantog for at holde denne dieselklassiker kørende til glæde for mange. Vi ses igen .....
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 03 januar 2021 09:16:17