HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
1980-89 | 1990-12

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

"Snarken" fra ''Runa tiden"

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Steen Guttknecht, Hornbæk Dato: 27.02.2016
Snarken på Øresund med F80 i sejlet, da Snarken hørte til Sejlklubben Frem. Fotograferet omkring 1958-1960. Foto fra Niels Hvalsøe

Jeg har kendt Niels Hvalsøe siden 1976. Niels er tidligere ØSF-medlem og forhenværende ejer af "Snarken" (1957-1962). Vi har sejlet et par gange sammen til Azorerne og til Caribien. Niels er idag en ældre herre på 84 (2015), og har i de seneste 30 år boet på Algarve kysten i Portugal. I sommeren 2015 besøgte jeg ham en uge, hvor vi snakkede om "Snarken", og min interesse for at afdække det gamle fartøjs historie blev vakt.

Hvor blev det gode skib "Snarken" af?
Hvor er Runa Bådene?
What happened to the "Snarken" not seen since 1995?

"Snarken" er et eksempel på de fine sejlbådsklassikere, som løb af stabelen først i 1900-tallet. Og som nu enten er hugget op, eller er i overhængende fare for at vederfares en sådan beklemmende slutning på et ellers fint sejlerliv.

Snarken er en Runa-bådstype fra 1912, som efter en sæson eller to med reparationer og istandgørelse på Køge Marina i 1995, sammen med ejeren forsvinder ud i den blå luft. Et kollektivt erindringssvigt blandt sejlerne i Køge betyder, at ingen aner hvor det i dag hundredårige fartøj er blevet af.

"Snarken" er en modificeret udgave af Runa-båden, som i sin originale form bl.a. kan ses på Lystfartøjsmuseet på Valdemars Slot, i 1957.

Niels erhvervede sin sejlbåd i en alder af 26 år i 1957. Han købte den af en skolelærer i Dragør for Kr. 2700,- og blev oplyst om at båden var bygget 1910. Ved overtagelsen hed båden "Racer Snark", som den oprindelige ejer, en tandlæge Drescher havde navngivet den. Niels syntes, at det var lige ambitiøst nok, og modificerede til “Snarken”.

Han får den bugseret til Svanemøllen, og opstillet på Frem's plads. "Snarken" er uden brugbare sejl og knapt sødygtigt på dette tidspunkt. Her gennemgår den efterfølgende vinter og forår en større istandsættelse, og bliver bl.a. skrællet helt ud indvendig, med ny aptering. Udvendig bliver al maling brændt af, og i bunden udskiftes nogle bord. Båden har ingen inden- eller udenbords motor, og får det ikke under Niels’ ejerskab. Niels var en særdeles dygtig sejler. Og bl.a. også lærer ved Frems sejlerskole en årrække. Eksempelvis drog han, året efter erhvervelsen af "Snarken" på en rask 14-dages tur til Gotland og retur i det gaffelriggede fartøj uden motor. To jævnaldrende kammerater udgjorde besætningen. På dén tid et forholdsvis opsigtsvækkende projekt.
 
Læs mere her:

Hvor er Runa Bådene?

What happened to the Danish Runa Yacht "Snarken" built 1912, and not seen since 1995

Hvor blev det gode skib "Snarken" af?

Galleri: På sejltur i 1960erne med det gode skib "Snarken"

Mogens Hauerslev 1938 - 2003

Runa sættes i vandet 31. maj 2016 i Skovshoved

Internet link:
omruna.blogspot.dk
minbaad.dk
Drabanten
oesf.dk
defaele.dk
sn.dk
1001 - Runa
tv2fyn.dk
Spartle Traebåd

UK/FR:
Om Runa
lasagadesruna.com
The Runa Saga by Fançois Chevalier & Jacques Taglang
lesgrandsducs.com
forum.slsailing.co
chantierduguip.com + YouTube
fky.org
sy-aage.de
wwd.com
• Facebook: Classic Yacht Club
yahoo.com
classicyachtinfo.com
forum.slsailing.co
chevaliertaglang.blogspot.dk
The Report - Artikel om Runa
 
"Snarken" malet af Carl Johannes Hauerslev. Foto af Thomas Hauerslev, juni 2016

Efter nogle år, 1959 eller 1960, er Niels så træt af det syreholdige kulsod fra Svanemølleværket, at han “med lidt dårlig samvittighed” i stedet melder sig ind i Sejlklubben Sundet for at kunne stå på klubbens vinterplads i Skudehavnen. Dér står båden hver vinter frem til 1961/62, hvor han er nødt til at sælge båden til én, som lover at passe godt på Snarken.

"Pudsigt nok, at det alt sammen har med en lille smutter at göre, for min Peter blev født i januar 1964 og han var medårsag til salget, da jeg pludselig skulle bruge penge tll at leje lejlighed for."

Niels Hvalsøe, 8 februar 2016

Mogens Hauerslev, bådebygger og skibsingeniør i marinen og medlem af Frem køber "Snarken" i 1962.

"Den store skandale i 1962 var, at min mor blev gravid med mig i juni 1962, og så blev mine forældre gift i en fart den 18. august 1962. Jeg kom til verden i marts 1963. Jeg har lige snakket med min mor, og hun kan ikke huske detaljerne så godt, MEN båden fik de af min mormor FØR de blev gift. Det vil sige, at de havde båden i sommeren 1962."

Thomas Hauerslev, 8. februar 2016


Mogens Hauerslev installerer en Seagull påhængsmotor, senere en større motor og forsyner "Snarken" med en større og højere kahyt, og i øvrigt med mængder af rustfri beslag, søgelænder-opstandere, klogaffel m.m., så båden nødvendigvis må være blevet en del mere rank. Det fortælles, at en del i Svanemøllehavnen så med kritiske øjne på denne hårdhændede ombygning af et så smukt og originalt fartøj.

På sejltur i 1960erne med det gode skib "Snarken"
 
 

Snarken's tidslinie

 
Niels Holst ejer skibet fra 1975 til 1986. Her ses Snarken i sit rette element med familien på ferie omkring 1986. Foto fra Niels Holst

1912 "Racer Snark" bygges hos bådebygger Svendsen Svendsen, Kastrup. Det er i årene hvor "Runa" (Valdemar Slot) og en række søsterbåde også bygges. Og Racer Snark er en let modificeret udgave af denne konstruktion (Runa: 9,73/2,34 m - Snarken: 9,20/2,23 m) Formodentlig er det Tandlæge Oscar Drescher, KAS i Svanemøllen, der får tegnet/bygget båden i Kastrup. I hvert fald er Drescher ejer af Racer Snark i en årrække i 20'erne, hvor båden ligger i Svanemøllehavnen, og bl.a. omtales i KAS' årbog vedr. 1924. Ifølge den senere ejer, Niels Hvalsøe, sælges "Racer Snark" på et tidspunkt før eller efter 2. verdenskrig til en køber i Dragør.

1957 Niels Hvalsøe køber båden som "ringe vedligeholdt vrag" af en skolelærer i Dragør. Båden bugseres til Frem i Svanemøllehavnen. Den omdøbes til "Snarken", og renoveres kraftigt følgende vinter. Blandt andet udtages en "rustklump" som formentlig er maskinen, en "Fulton gasoline/kerosine marine engine " , der har været i båden fra dens bygning i 1912.

1962 Niels Hvalsøe sælger Snarken til Mogens Haurslev, bådbygger i Danske Studenters Roklub.

1975 Efterfølgende overtager Niels Holst "Snarken" midt i 70’erne efter Hauerslev's skilsmisse. Med til at sejle og vedligeholde er også broderen Henrik Holst. Niels Holst's anden Runa-båd "Runi" led den kranke skæbne, at ende som nedgravet ‘legeskib’ på en børneinstitution. "Runi" var søsterskib til den kendte Runa-konstruktør Gerhard Rønne’s egen "Runa IV", og samtidig med "Snarken"

1986 køber skolelærerne Per Seifert og Jens B. Rasmussen båden, som bliver hjemmehørende i Rødvig.

I 1992 eller 1993 sælges "Snarken" til en 45 årig ugift tømrer ved navn "Niels" fra København. Tømreren placerer indledningsvis båden i Køge Marina, og han reparerede bl.a. stævn- og køltræ frem til foråret 1993. Kort efter søsætning sank båden, da den automatiske el-pumpe svigtede. Den blev hævet ved hjælp af bjærgningsselskab/bjærgningsfartøj. Så vidt det er oplyst flyttede tømreren båden til Lynetten eller Langelinie. Den gamle havnefoged i Langeliniehavnen husker ikke "Snarken", så Lynetten er mest sandsynlig. Tømreren og "Snarken" forsvinder ud af historien i 1995. En ældre havneassistent i Køge Havn mener (December 2015) at kunne huske båden, og er overbevist om, at den "blev kørt til ophugning".

Intet af dette senest oplyste har kunnet verificeres, og virker ikke helt sandsynligt, i betragtning af at køberen, tømreren fra København, højst to sæsoner tidligere har betalt en pæn sum penge for båden, og efterfølgende brugt megen tid og en del penge på at istandsætte den på havnepladsen i Køge Marina. Så virker det mærkeligt, at han umiddelbart efter beslutter at ophugge "Snarken" og bekoster bortkørsel til et sted for denne bedrøvelige aktivitet. Det virker ikke særligt sandsynligt.
 
 

De er 'blanke' i Køge

 
Snarken på land i 1989 imens den ejes af Per Seifert / Jens B. Rasmussen. Foto fra Per Seifert / Jens B. Rasmussen

Hvad der forekommer endnu mærkeligere er, at ingen har nogen erindring om Snarken fra perioden i Køge. Køge Dagblad bragte i sin papir-udgave 4. januar historien om bådens forsvinden, og det totale erindringssvigt blandt sejlerne - og andre - i Køge. Ikke én har reageret med brugbar info på baggrund af den stort anlagte dobbeltside i Avisen. Heller ikke en efterlysning i DFÆL's ellers ret effektive forum på hjemmeside, eller Sejlklubbens Frem's hjemmeside har bragt nyt om Snarkens skæbne efter 1995 i Køge.

Jeg har selv tilbage i fortiden, som 8 - 10 årig knægt først/midt i 1950'erne ferieret med mine forældre i vores motorbåd i Køge. Og kan den dag i dag, ret detaljeret, beskrive hvordan der var i klubhuset og rundt omkring på pladsen ved den gamle sejlklub inde i kanalen ved Køge Å. At der lå en halvt sunket "muddermaskine", og f.eks. at der stod det halve af en flot torpedo i messing i klubhuset. Men sejlerne i Køge i dag kan intet huske om hvad der må have været en ret opsigtsvækkende forestilling i 1994 - 95 med en 9,20 m gaffelrigget Runa-bådstype og en vist lidt speciel ejer, og et stadig pågående reparationsarbejde..

Hvorfor mon de er så 'blanke' i Køge?

Hvis du har oplysninger om "Snarken", så ring eller skriv til

Steen Guttknecht
Uranusvej 22
3100  Hornbæk

+45 4970 3710
+45 4056 1122 mobil
 
 

"Snarken" Fra båddatabasen fra Danmarks Museum for Lystsejlads

 
Bådklasse: Kutter

Konstruktør: S. Svendsen

Byggested: S. Svendsen

Byggeår: 1912

Træsorter: Fyr på eg

Længde: 9.29.
Bredde: 2.23.
Dybgang: 1.40

Rigtype: Gaffelrig.

Sejlmærke: A 95 KAS (tidligere F80 Frem)

Motor: FN Motor m. dynastart (“Marstal klon”) benzin/traktolin (fra 1971).

Hvor er Runa Bådene?
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret fredag, 03 januar 2025 07:02:32