HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016 |
2015 | 2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Mit liv med MY 1104

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Preben Johannessen. Forord af: Thomas HauerslevDato: 01.05.2019
Tønder remise i september 2018. Foto: Preben Johannesen.

I mere end 10 år har den for længst nedlagte Tønder Remise lagt skinner til to af de største DSB lokomotiver, der har kørt rundt på de danske skinner. De to lokomotiver blev i juni 2009 hensat i Tønder Remise, angiveligt med en plan for et lokalt jernbanemuseum. Lokomotiverne MY 1104 og E 987 er for længst udrangeret af DSB's maskinpark, og er i dag i privat eje. Diesellokomotivet i Tønder Remise er det forhenværende DSB lokomotiv MY 1104, der var blandt de fire første MY lokomotiver, der blev leveret i 1954 af denne type til DSB.

Lokomotiver af denne type og størrelse vækker stærke følelser hos mange mennesker. Dels blandt togentusiaster generelt, men i særdeleshed blandt fans af DSB's klassiske MY lokomotiver, for hvem det skærer i hjertet, at se en maskine som MY 1104 forfalde, når den står under åben himmel i 10 år. Det danske vejr er ikke godt for lokomotiver når de står udenfor i så mange år. Regn, frost, blæst, sne og fugt tærer på jernet, og stille og roligt går togmaskinerne til grunde.

Jernbaneredaktionen af hauerslev.com, modtog i efteråret 2018 en serie harmdirrende e-mails fra Preben Johannesen, hvor han lufter sin frustration over, at "der ikke gøres noget".

"Kan det være rigtigt, at MY 1104 blot skal så der og forfalde, uden at nogen tager sig af den?"

Det kan være frustrerende, at se hvad der foregår, uden at være i stand til at gøre noget. Imidlertid forsikrede vi Preben om, at det er privat ejendom, og at der efter redaktionens mening, ikke var andet at gøre, end at kikke på. Uanset om man kan lide det eller ej. Imidlertid er der nu håb om at de to prægtige maskiner kan komme under tag, idet Dansk Jernbane Klub's blad Jernbanen i april /2019 udgaven på side 57 skriver, at formanden for Bevaringsforeningen Gedser Remise har udtalt til Folketidende, at de snart skal udstille en E maskine og et MY lokomotiv. Jernbanen spekulerer i,

"-, at det kan da kun være MY 1104 og E 987."

Det bliver et flot syn at se de to togmaskiner som udstillingsgenstande side om side med H 783, der er under genopbygning - og så under samme tag i Bevaringsforeningen Gedser Remise. Det bliver spændende at følge flytningen fra Tønder Remise til Gedser Remise.

På redaktionen følger vi altid en gode neutrale tone, og præsenterer her essensen af Preben's e-mail, samt hans billeder af MY 1104 og E 987 i Tønder fra september 2018. På den udemærkede hjemmeside jernbanen.dk, kan man se billeder af MY 1104, og læse alt om leveringsdatoer osv. om alle danske lokomotiver og vogne.

Thomas Hauerslev, hauerslev.com
 

Læs mere her:

DSB's GM/EMD Diesellokomotiver fra NOHAB

Danske Statsbaners nye lokomotiv litra MY

E-maskine parkeret i Funder, 1989

Hauerslev's Nyheder om Dit og Dat

Interview og Artikler

Internet link:
 

Hvad sker der med MY 1104 i Tønder Remise?

 
Tønder remise i september 2018. Foto: Preben Johannesen.

Jeg har i mere 40 år interesseret mig for netop dette eksemplar af litra MY, idet der altid har være noget særlig ved lyden af MY 1104. Den var på en eller anden måde ekstrem markant. Den 7. juli 2018 var jeg en tur på Danmarks Jernbane Museum hvor jeg fik en længere samtale med nogle andre EMD GM fans. Vi kom ind på netop MY 1104, og snakkede om hvor den var henne, og navligt hvad der sker med den. Desværre kom det frem, at det ser endog meget skidt ud med MY 1104, idet maskinen har  henstået udendørs nogen form for overdækning siden 2009. Ikke nok med det, maskinen har også har været udsat for hærværk. Jeg har set nogle meget triste foto fra 2015, hvor det tydlig ses at MY 1104 har fået hele den ene side oversmurt med hæslig grafitti...!!!

Min store interesse for EMD-GM tog sin begyndelse da jeg 11 år gammel (1972). Som stor knægt, tog min far mig ofte med på hans arbejde. Min far var i 43½ år togfører ved DSB. Dengang i de "glade 70'ere" skulle togføreren med op på de store maskiner i det modsatte førerum. Det var de ikke altid lige glade for, navnligt når det var et godstog om natten. Min far bandede over disse grimme natture på godstogene. Særlig på grund af larmen, der var meget voldsom på MY lokomotiverne. Det fik jeg "glæde af", og WOW!, det var fedt når jeg en gang imellem kom med, og fik lov til at være oppe på maskinen...!
 
 
Tønder remise i september 2018. Foto: Preben Johannesen.

Særligt én oplevelse husker jeg som var det igår. Jeg var med min far på et stort godstog med MY 1115 og 1000 tons på krogen. Vi skulle skulle fra Fredericia op til Århus. Jeg har aldrig glemt denne tur med den MY'er. Det var SÅ stort, og en helt fantastisk oplevelse. Jeg husker tydelig det øredøvende brøl fra den store 16 cylinderede 567 dieselmotor, da den satte i gang ... det var helt vildt. Da den var kommet op på stilling 8, gik min far hen og lukkede op ind til maskinrummet. Drønet, der kom der inde fra var som et skud fra en større kanon. Efter den og andre lignende oplevelser var jeg "solgt" til MY lokomotiver og efterfølgende 100% EMD-GM fan.

Hvad har ovennævnte så med MY 1104 at gøre? For det første var det et af de første diesellokomotiver som kom til Danmark. Den kom senere til at hedde MV, idet den havde en mindre 567B diselmotor med kun 1700 HK alle andre MY lokomotiver havde som bekendt en 567C med 1950 HK. For det andet var der jo netop det med lyden på MY 1104. Den var helt ekstrem. Jeg husker når den satte i gang på Fredericia banegård med et større godstog, så kunne man følge den helt ud til Taulov. Når den var nede på havnen i Fredericia, så kunne man høre den i hele byen!
 
 
Tønder remise i september 2018. Foto: Preben Johannesen.

MY 1104's skæbne efter udrangering fra DSB:

• I 1993 blev maskinen købt af en GM forening i Norge
• Maskinen kommer tilbage til Danmark, da den norske GM forening lukker
• Henstillet i Struer ved et lokalt jernebanemuseum
• Købes af privatmand omkring 2008/09, og transporteres til Tønder Remise sammen med E 987
• Flyttes Bevaringsforeningen Gedser Remise 2019 (ubekræftet)

Jeg var en tur i Tønder den 5. september 2018 og det jeg så, var meget trist og sørgelig. Hele området ligner en ruin, og alt omkring Tønder remise forfalder totalt. Området i Tønder ser idag meget grimt ud, og de lokomotiver, som står ubeskyttet hen, er ret medtaget af vind og vejr. Jeg har hørt at der var planer om, at MY 1104 skulle ud og køre igen. Imidlertid har det være meget vanskeligt at få noget information om planerne for MY 1104.

Jeg har henvendt mig til Tønder kommune for at få mere at vide om remisen. I Tønder kommune er man bekendt med at, der har været planer fra en læge i Norge om, at der skulle i gangesættes en ret omfattende renovering af den gammel remise og området omkring Tønder remise. Desværre ser det ikke særlig godt ud, idet, der ikke er sket noget meget længe. Det ser ud til, at bygninger får lov til at forfalde. Tønder kommune er også bekendt med, at der på et eller to depotspor står to lokomotiver ude i det fri, og som dermed er udsat for vind og vejr.
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 03 januar 2021 09:16:13