HJEM

JERNBANER
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Udenlandske tog
Lokschuppen
Tog i Tyskland
74 | 81 | 87
EMD/GM Maskiner
Rayton's US Trains

DSB CLASSIC
DanLink
Driftsmateriel
Jernbanemuseet
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
S-tog & Bybane
Jernbanefærger
Stationer

EN SLAGS NYHEDER
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016 |
2015 | 2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Cosmos: A Space Time Odyssey
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Thomas HauerslevDato: 14.10.2014
Udlånt af 20th Century Fox

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" er en videnskabelig dokumentarfilm i 13 afsnit, der forklarer hvordan mennesket har opdaget naturlovene og fundet vores plads i universet. Astrofysiker Neil deGrasse Tyson viser os rundt i tid og rum og fortæller om de største videnskabelige opdagelser i menneskets historie. Med de bedste special-effects fra Hollywood rejser vi med rumskibet "Ship of Imagination" rundt i Solsystemet og Mælkevejen. Helt ud i universet's fjerneste afkroge for at opdage og studere kosmos' ukendte verden. I den anden retning rejser vi ned i oceanerne, og helt ind i et almindeligt blad på et træ for at studere fotosyntesen og de enkelte klorofylkorn. "Cosmos: A Spacetime Odyssey" er videnskabelig historiefortælling på en ny og inspirerende måde så selv meget komplicerede videskabelig begreber bliver præsenteret på en let forståelig facon.
 
Læs mere her:

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:


Carl Sagan

Carl Sagan Portal

Neil deGrasse Tyson

Plejaderne

Eta Carina

wiki

Cosmos web Fox

National Geographic web

Voyager 1

Pale Blue Dot

Fermi's Paradox

 

Min Vurdering

 


6 DP70 maskiner ud af 6.

 
 
Helena Payne (10. maj 1900 – 7. december 1979) var en britisk-amerikansk astronom og astrofysiker. I 1925 foreslog hun i sin doktorafhandling en forklaring af sammensætningen af stjerner i forhold til de relative mængder af hydrogen og helium. Billede fra Facebook, tekst fra Wikipedia

"Cosmos: A Space Time Odyssey"
er nok det mest interessandte og spændende TV jeg har set i mands minde. Jeg har altid være facineret af videnskab og astronomi, og læst om disse emner lige siden min barndom. Nattens stjernehimmel har altid været en kilde til inspiration, når jeg har lagt hovedet tilbage og kikket op for at orientere mig. "Cosmos" er en version 2.0 af Carl Sagan's berømte TV serie "Cosmos: A Personal Voyage" fra starten af 1980erne, og som dengang var den mest populære TV serie i USA. Carl Sagan var selv astrofysiker, og havde en begejstring for emnet, der gjorde ham istand til at formidle emnet til en hel befolkning - og her menes jordens befolkning. Arten Homo sapiens. I Carl Sagan's Videnskabelig dokumentarfilm formåede han, at delagtiggøre svært forståelige emner om astronomi og videnskab for den almindelige person, så det kunne forstås.

"Vi er født af stjerner" er den erkendelse alle bør komme frem til. Vi er alle lavet af det samme materiale som fjerne stjerner, og TV serien handlede om alt dette; fysik, matematik, jorden, solsystemet og universet.

Der er 13 afsnit, fordelt med 3-4 afsnit på hver af de 4 DVDer. På hver disk er der lidt extramateriale om denne produktion. I første afnit præsenterer astrofysiker / fysikprofessor Neil deGrasse Tyson serien med henvisninger til den oprindelige serie fra 1980, og hvordan han selv blev begejstret af "Cosmos", da den blev vist i sin tid. Neil deGrasse Tyson tager os med ud på rejse i rumskibert "Ship of Imagination", der i hele serien er vores gennemgående transportmetode til at komme frem og tilbage i tid og rum, og op og ned i skala. For at sætte det hele i perspektiv fortsætter Tyson med at illustrere hele univeret's tidsskala på en underfundig måde. "Den Kosmiske Kalender", hvor hele univerets historie - der anslås til at være 13,8 milliarder år gammelt - pakkes ned i et enkelt kalenderår på 12 måneder og 365 dage. Det er næsten ikke til at fatte, at HELE menneskets historie, ligger inden for de allersidste sekunder af det sidste minut, på årets sidste dag, den 31. december. Igennem de enkelte afsnit vender man tilbage til kalenderen flere gange for at anskueliggøre tid og udvikling.

Den nye serie er co-produceret af Carl Sagan's enke
Ann Druyan, der også medvirker i extramaterialet. Jeg syntes det er rigtigt spændende TV som man for en gangs skyld kan blive klogere af at se på. Hvis man interesserer sig for videnskabshistorier, er denne DVD simpelt hen et must i samlingen. Det er virkeligt spændende at få resumeret grundlæggende fysik og de videnskabelige opdagelser som vores kloge forfædere som bl.a. Newton i sin tid gjorde. Mange af de store opdagelser, der ligger til grund for hvordan vores verden ser ud idag, blev gjort for 2-400 år siden. En brydningstid, hvor religion og overtro, heldigvis blev erstattet af fakta og videnskab.
 
 
Marie Tharp (July 30, 1920 - August 23, 2006) was an American geologist and oceanographic cartographer who, in partnership with Bruce Heezen, created the first scientific map of the entire ocean floor. Tharp's work revealed the presence of the Mid-Atlantic Ridge, which caused a paradigm shift in Earth science, and paved the way for acceptance of theories of plate tectonics and continental drift. Billede fra Facebook, tekst fra Wikipedia

Hvor stort er universet? Tja, det er ca 13,8 milliarder år gammelt, og med stærke radioteleskoper kan man næsten se helt ud til kanten af det synlige univers 42 milliarder lysår borte. Med "Cosmos: A Personal Voyage" er det din chance for at lære mere om f.eks boble-teorien, der antyder, at vores univers blot er en boble i et endnu større multivers. Det er næsten ikke til at fatte størrelsen af. Hvad var der før universet og The Big Bang? Det er der ingen der ved, men "Cosmos: A Personal Voyage" giver dig et indtryk af tyndekraft, sorte huller, planetbevægelser, relativitetsteori, kvantemekanik, tid, rum og hvordan det hele hænger sammen. Alt sammen spændende information, der giver en forståelse for det 20. århundrede mest spændende opdagelser. Vi er alle lavet af stjernestøv.

Hver afsnit er illustreret med tegnefilm, der på levende vis fortæller om vores forfædre, og hvordan mange har måtte kæmpe for hvad de har fundet ud af. Særligt i de tidlige år, var det svært at overbevise andre om at jorden f.eks var rund og ikke universets centrum. Den katolske kirke var særlig besværlig at overbevise. Giordano Bruno blev brændt på bålet for at påstå, at stjernerne blot var andre sole med egne planeter og at verdensrummet var uendeligt. Idag ved vi at jorden ikke centrum, solen er ikke centrum, solsystemet er ikke centrum og mælkevejen er ikke centrum, men en del af den store Virgo Supercluster af galaxer. Vi kender vores plads i solsystemet, mælkevejen og tid of rum.

Flere kendte skuespillere lægger stemmer til de forskellige videnskabsfolk. Richard Geere lægger stemme til historien om Clair Patterson, der fandt ud af hvor gammel jorden var. Det foregik så sent som i 1966. Patterson var samtidigt den videnskabsmand, der fik dokumenteret stigende koncentrationer af bly i miljøet over hele kloden. Bly er ikke noget man finder i naturen under normale omstændigheder, så det måtte komme et sted fra. Bly i bilernes benzin siden 1920erne viste det sig. Opdagelse ledte senere til at at blyfri benzin blev introduceret i 1970erne.
 
 
Astronom Neil deGrasse Tyson. Udlånt af 20th Century Fox

Blandt de mange spændende ting, der fortælles er historien om
hypernovaen Eta Carina. En meget stor og ustabil stjerne. Den er "kun" 7500 lysår væk. Den vil sansynligvis eksploderer inden ret længe, og vil smadre alt i nærheden af den. Når den eksploderer vil den lyse op på den sydlige halvkugle og lyse lige så meget som fuldmånen. Måske er den allerede eksploderet, og lyset fra eksplosionen er på vej til os her på jorden. Vi ved det ikke før vi ser lyset.

Det er en vildt spændende TV serie, der bygger på
konventionel viden, fakta, beviser og logiske argumenter, der selvfølgelig antyder at livet er meningsløst. Man skal finde sin egen mening med det hele og gøre meningsfyldte ting. Ellers kan det hele måske virke lidt overvældende og dagligdagen's små stridigheder kan måske virke en anelse ubetydelig i denne sammenhæng.

"Cosmos: A Personal Voyage"
er meget populær på Facebook med næsten 1,2 millioner likes.

Alle bør kende lidt til astronomi og denne TV serie gør dette muligt, og der er uendeligt meget at interesserer sig for. Videnskabsmænd og kvinder bliver fejret i denne serie. Se serien med børnene, så de kan få en flot fortælling om hvordan vores verden omkring os hænger sammenm. Måske kan det inspirere dem til at blive videnskabsfolk når de skal i skole. At gå i Isaac Newton, Albert Einstein, Michael Faraday, Niels Bohr eller H C Ørsted's fodspor burde være alle børns mål idag.
 
 

A Pale Blue Dot

 
Jeg kan huske da Voyager 1 blev sendt op den 5. september 1977, da jeg var 14 år gammel og så det i TV. Idag - mere end 35 år senere - har satellitten næsten forladt vores solsystem og er på vej ud i det interstellare rum. Voyager 1 er længere væk end noget andet menneskabt. "Den Blege Blå Plet" er et billede, der er taget i januar 1990 af Voyager 1 satelliten fra en afstand af 6 milliarder kilometer. Carl Sagan, der fik NASA til at dreje satelitten for at tage billedet, sagde:

"From this distant vantage point, the Earth might not seem of any particular interest. But for us, it's different. Consider again that dot. That's here. That's home. That's us. On it everyone you love, everyone you know, everyone you ever heard of, every human being who ever was, lived out their lives. The aggregate of our joy and suffering, thousands of confident religions, ideologies, and economic doctrines, every hunter and forager, every hero and coward, every creator and destroyer of civilization, every king and peasant, every young couple in love, every mother and father, hopeful child, inventor and explorer, every teacher of morals, every corrupt politician, every "superstar," every "supreme leader," every saint and sinner in the history of our species lived there – on a mote of dust suspended in a sunbeam.

The Earth is a very small stage in a vast cosmic arena. Think of the rivers of blood spilled by all those generals and emperors so that in glory and triumph they could become the momentary masters of a fraction of a dot. Think of the endless cruelties visited by the inhabitants of one corner of this pixel on the scarcely distinguishable inhabitants of some other corner. How frequent their misunderstandings, how eager they are to kill one another, how fervent their hatreds. Our posturings, our imagined self-importance, the delusion that we have some privileged position in the universe, are challenged by this point of pale light. Our planet is a lonely speck in the great enveloping cosmic dark. In our obscurity – in all this vastness – there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves.

The Earth is the only world known, so far, to harbor life. There is nowhere else, at least in the near future, to which our species could migrate. Visit, yes. Settle, not yet. Like it or not, for the moment, the Earth is where we make our stand. It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. To me, it underscores our responsibility to deal more kindly with one another and to preserve and cherish the pale blue dot, the only home we've ever known."

BluRay leveres med 4 disk, der er ikke noget papirindlæg. Der er følgende bonusmateriale:

• "Library of Congress Dedication"
• "Cosmos at Comic-Con"
• "Cosmos: A Vision Reborn"
• "Interactive Cosmic Calendar"
 
 
Dansk titel: Cosmos: A Space Time Odyssey
Original titel:
Cosmos: A Space Time Odyssey
DVD premiere:
25.09.2014
Spilletid: 4-disc DVD, 13 episoder, 45 minutter
Filmformat:
16:9
Lydformat:
  5.1 Dolby Digital
Filmselskab:
20th Century Fox
Hovedroller: Neil deGrasse Tyson
Instruktør:
Brannon Braga, Bill Pope,
Ann Druyan
Producers:
Neil deGrasse Tyson, Ann Druyan, and Seth Macfarlane
Oprindelige Ide:
Carl Sagan
Musik: Alan Silvestri
 
  
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 03 januar 2021 08:47:33