HJEM
DSB Gods' DanLink
Filmanmeldelser
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"

JERNBANER
EMD/GM Maskiner
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Lokschuppen
Rayton's Trains
Udenlandske tog
74 | 80 | 81 | 87

DSB CLASSIC
DSB Gods' DanLink
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
DSB Driftsmateriel
S-tog & Bybane
Jernbanefærger

EN SLAGS NYHEDER
• 2020 | 2019 | 2018
2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 
 
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Tolkien
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Maria HauerslevDato: 13.01.2020
TOLKIEN er fortællingen om de år, der formede den berømte forfatter J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult).Han finder venskaber, mod og motivation blandt andre udstødte i skolen.Deres bånd styrkes med tiden, indtil Første Verdenskrig bryder ud, og deres broderskab trues. Tolkiens oplevelser tidligt i livet inspirerede ham senere til at skrive sine berømte Midgårds-romaner.

Tolkien instrueret af Dome Karukoski med Nicholas Hoult i den dominerende hovedrolle udgives på Bluray den 21.11.2019.

Filmen Tolkien fortæller historien om den aspirerende historiefortæller John Ronald Reuel Tolkien og hvordan Ronald (Nicholas Hoult) bliver til den berømte JRR Tolkien.

Vi følger Tolkien fra hans unge år når han og hans familie flytter til Birmingham, hvor kort efter hans mor dør og han og hans bror flytter ind hos Mrs. Faulkner. Her danner han de første romantiske bånd med den forældreløse Edith Bratt (Lily Collins) og venskaber med T.C.B.S. klubben, der kommer til at kaste benzin på hans bål af kreativitet. Med disse mennesker omkring ham er han med til at lægge grundstenene for hvad vi i dag kender som Ringenes Herre-universet.

Nicholas Hoult bringer nysgerrighed og motivation til karakteren som giver Tolkien personlighed der virker naturlig. Når man hører om Tolkien og hvordan han har skrevet de kendte Midgårdsfortællinger som Hobbitten og Ringenes Herre, kan man sagtens forestille sig en lidt tør mand, med en stor fantasi. Hoult fremtræder som en ung mand igennem filmen, som også havde masser af følelser, motivation og masser af drivkraft. Han har fra begyndelsen masser af inspiration og lyst til at forstå sprog. Der er en lyst til ville skabe verdener i det kreative fag som forfatter og det motiverer ham igennem hele filmen. Der bliver flere gange vist scener hvordan Tolkien bliver inspireret af tidens dagligdag til at skrive sine fortællinger om drager, troldmænd og lign.
Selvom Hoult bringer en troværdighed til karakteren så virker det til tider som om Hoult skruer lidt op for arrogancen og selvsikkerheden på at han er ved at skrive noget der er helt eminent. Selvfølgelig kan man diskutere hvor fantastisk Ringenes Herre universet er, men ydmygheden over hvad der skal blive til Tolkiens hjertebarn fordufter.

Derimod er Lily Collins rolle som Tolkiens kærlighed, Edith Bratt, med til at bringe Tolkien ned i øjenhøjde med alle de andre roller, hvilket gør ham mere humanistisk og genkendelig som person.

Der er rigtig mange personligheder og highlights fra hans liv som får betydning og instruktøren, Karukoski, vil gerne have så meget af det med på filmens 2 timer. Man er nødt til at sidde igennem hele filmen for at forstå hvordan man kommer fra A til B i historien. Der er både T.C.B.S., Edith Bratt, studiet på Oxford og krigen der hærger igennem Europa, der hver især giver indtryk på Tolkiens liv og det får filmen til at føles næsten dobbelt så lang som den egentlig er.
Fotograferingen er håndteret af Lasse Frank Johannessen som har lavet rigtig meget kamera arbejde på danske filmproduktioner som bl.a. Skammerens Datter og Borgen. Der er masser af behaglige farvetoner igennem filmen, der i den grad giver et godt indblik i Englands æstetik hvad angår hjem og mode blandt de mange englændere.

Thomas Newman har skrevet det meget flotte soundtrack der er med til at hjælpe os til at se magien i det som Tolkien ser og lader sig inspirere af til at skabe ideer til hvordan hans Midgårdsunivers skal se ud.

Billedet står både skarpt og farveklart igennem filmens rolige hastighed og man får en fin fortælling fortalt i smukke billeder og af dygtige skuespillere. Man får noget for pengene og man får en fin fortælling om Tolkien, en forfatter som er elsket af mange.

Bonusmateriale
• Deleted Scenes
• First Look


Det er et meget sløvt bonusmateriale. Der er nogle slettede scener, hvis man føler at filmen ikke var kort nok. Det der er det mest interessante, er det der hedder ”First Look” som sagtens kunne have været lidt længere. Det er en lille samtale mellem Nicholas Hoult og Lily Collins, som spørger ind til hinandens første møde med Tolkiens værker.
Da filmen Tolkien ikke er en officiel biografisk film om den kendte forfatter giver det også mening at der ikke er nogle interviews med den eksisterende familie i dag, men dette mener jeg ikke er årsag nok til at skrue ned for bonusmaterialet der sagtens kunne have været med til at give mere indgående beretninger om hvorfor Karukoski gerne ville lave denne film.
 
Læs mere her:

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:


 

Konklusion

 


3 DP70 maskiner ud af 6.


Tolkien er en rigtig fin film om en aspirerende forfatter og hans liv der giver ham inspiration til sine fortællinger. Sammen med sine kreative venner og hans livs kærlighed og en buldrende krig lader han ikke sine drømme om sine Midgårdsfortællinger gå til grunde.

Dog er filmen lidt tung og kan virker lidt kedelig til tider, da denne film tager stort udgangspunkt i opbygningen af et helt univers som rigtig mange kender i dag i form af Ringenes Herre. Skabelsen af et fantasiunivers er rigtig meget research og omdannelse af dagligdagen til fantasi, før man som forfatter sætter pennen på papiret.

Med tungheden kan filmen godt gå hen og virke lidt kedelig og man kan måske forvente at Tolkien begynder at skrive på hans kendte bøger og derfor blive skuffet at dette først sker til allersidst.

Billedet er flot og skarpt fra første sekund og musikken er med til at bære filmens fortælling harmonisk, til trods for filmens lange længde.

Nicholas Hoult leverer en god Tolkien, men hans performance er kun så god som hans medskuespilleres modspil når han er i dialog med de andre. Med modstanden bliver hans performance endnu bedre og han viser i sin rolle som Tolkien sin største interesse for historiefortælling som en brændende hobby.

Ude 21/11 på Blu-ray, VOD 18/11 og digitalt køb 4/11
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 13 januar 2020 06:17:05