HJEM
DSB Gods' DanLink
Filmanmeldelser
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"

JERNBANER
EMD/GM Maskiner
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Lokschuppen
Rayton's Trains
Udenlandske tog
74 | 80 | 81 | 87

DSB CLASSIC
DSB Gods' DanLink
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
DSB Driftsmateriel
S-tog & Bybane
Jernbanefærger

EN SLAGS NYHEDER
• 2020 | 2019 | 2018
2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 
 
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Super 8
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Thomas Hauerslev Dato: 13.12.2011
Udlånt af Paramount Pictures

Første gang jeg hørte om "Super 8" var tidligt i 2011, hvor den første teaser dukkede på. En personbil drøner af sted på nogle jernbaneskinner, for at kollidere med et stort godstog. En spektakulær togulukke, hvor vognene flyver rundt i luften og lander i nogle voldsomme eksplosioner.

Efter et øjeblik kikker kameraet på dørene til en af vognene, hvor noget stort og voldsomt banker buler i døren. Der er noget voldsomt, der gerne vil ud!!

Det så jo rigtigt spændende ud og lagde vist op til en slags monsterfilm.

I sommeren 2011 havde filmen så premiere i CinemaScope, Dolby Digital og det hele.

Historien er kort, at en gruppe børn laver 8mm film i deres fritid. Det foregår i 1979 i Ohio, hvor hovedpersonens mor dør i en ulykke på et stålvalseværk. Hans far er sherif i byen og han syntes det er noget spild af tid at lave film. Knægten skulle hellere tage på sommerlejr. 

Hovedpersonen Joe Lamb (Joel Courtney) er forelsket i en pige ved navn Alice. En aften hvor børnene er ude og optage scener til deres zombifilm, køre et godstog galt for næsen af dem. Kameraet vælter, og fotograferer ulykken. Børnene finder den bil og dens chauffør, der startede ulykken. Dr. Woodward, der er førerer af bilen, er stadig i live og advarer børnene, beder dem om at gå i sikkerhed og ikke fortælle noget om ulykken til nogen. Alice har lånt sin fars bil uden at spørge, og de kører hjem i den.

Da toget er afsporet 20 minutter inde i filmen, begynder en række mystisk hændelser at tage form i byen. Køleskabe, mikrobølgeovne, telefoner med videre forsvinder sporløst. Alle byens hunde flygter ud af byen, og samtidigt komer US Airforce til byen i stort antal, for at tage sig af oprydningen. Det viser sig nemlig, at det er et millitærtog, der er afsporet med en tophemmelig last.

Børnene får fremkaldt deres 8mm film, og opdager, ca 36 minutter inde i filmen, at der er et monster ombord på toget, og at det nu er løs i byen. Samtidigt forsvinder Alice, og flere andre af byens borgere er blevet kidnappet af monsteret. Byen evakueres, så millitæret kan rykke ind og finde monsteret. Børnen regner sammenhængen ud, og skal nu redde Alice, der er fanget i et system af huler under byen - til lejligheden udgravet af uhyret.
 
Læs mere her:

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:
 

Er den god?

 
Gruppen af drenge, der entusiastisk laver 8mm film i deres fritid. Udlånt af Paramount Pictures

Generelt er filmen ganske underholdende. og seværdig.

Jeg syntes der er nogle store "huller" i plottet. F.eks. har rumuhyret været i millitærets varetægt i Area 51 siden 1960erne. De ved blot ikke, at monsteret lever under jorden, og kikker derfor ikke efter monsteret under jorden. De koncentrerer i stedet indsatsen på at lede efter drengene. Ungerne har selvfælgelig Dr. Woodwards arkiv, der fortæller os alt om baggrunden. Derfor giver det heller ikke mening, at millitæret køre igennem byen med tanks imens de skyder vildt omkring sig.

I en anden scene myrdes Dr. Woodward brutalt med en giftig indsprøjtning af USAF, fordi han ikke vil samarbejde. Hvorfor skulle han slås ihjel, når han nu var fanget af millitæret, samtidigt med at millitæret iøvrigt ikke optræder specielt brutalt? Det syntes jeg ikke gav nogen mening.

Togulykken er ganske spektakulær, og er ikke set bedre siden "The Fugitive" med Harrison Ford for mange år siden. I "Super 8" vælter godsvognene rundt i luften med voldsom kraft. På en sandsynligshedsskala, ville jeg give det en meget lav karakter, men en høj karakter for det underholdningsmæssige.

Som gammel DSB mand ved jeg, at i USA kører godstog meget langsomt, og en afsporing ville aldrig være istand til at kaste vognen rundt på den måde, man det er underholdende at se på film. Og man skal huske på at det er film, og der kan alt heldivis lade sig gøre.

"Super 8" ligner en film fra 1970erne, med forstæder, villaer, bymiljø, nabolag, benzintanke osv. Jeg så "Close Enclunters of the Third Kind" i 1978 og den vækker stadig gode minder fra da jeg var teenager. "Super 8" er produceret af Steven Speilberg, der instruerede "CE3K", og det er uden tvivl hans indflydelse på filmen, der får den til at ligne noget han selv har lavet i sin tid. Særlige kendetegn er silluetter af folk med lommelygter, lys der går ud i nabolaget, og de anamorfiske reflekser i objektiverne, der kendetegner Panavision's ældre E-serie linser. "Super 8" ser ud til at være fotograferet, dels på 35mm film, men også digitalt med ARRI's D20.

Filmen er på ingen måde "magisk" eller en "født klassiker". Det er en simpelt feel-good/horror/suspence film, hvis sådan en type film eksisterer. Den bevæger sig i mange retninger og handler i sidste ende om, at helten redder pigen fra uhyrets's klør. Alt i alt, en underholdende actionfilm på flere områder med den sædvanlige amerikanske happy feel-good ending.

Skuespillerne er ukendte for anmelderteamet. Rollen som Alice bestrides af Elle Fanning, hvis søster vi så i Steven Spielbergs version af "War of the Worlds" i 2004. Det er børnene's film, og de er alle overbevisende som vennerne, der laver 8mm film.

Lydsiden på Bluray skiven er imponerende i 7.1 True HD (fuld ukomprimeret PCM lyd). Skru' godt op for volumen, det lyder rigtigt godt!
 
 

Baggrundsmateriale

 
"Skaf lige en 8mm projektor, så skal jeg vise dig et monster". Udlånt af Paramount Pictures

Blu-ray skiven er forsynet med an omfattende serie af 8 kortfilm, der beskriver alle aspekterne af filmes produktion. For den meget entusiastisk fan, er det en guldgrube af information om hvordan det hele gik til, da filmen blev filmet i 2010. Det hele er rigtigt spændenede, men er en anelse for selvsmagende, når man igen og igen hører hvor kreativ instruktøren er, og børnen er søde og dygtige osv. Det ligger jo implicit i det hele, at instruktren er kreativ og børnene kan optræde. Ellers var de nok ikke med denne film i det hele taget. Det kunne istedet være rigtigt spændende at se hvordan fotografen, kostumeafdelingen, klipperen osv arbejdede med opgaven.

På DVD versionen af "Super 8", er der en dokumnetar: "The Dream behind Super 8", der i lighed med Blu-ray versionen fortæller om filmens baggrund.

En lille bøn til dem der designer Blu-ray og DVD covers, så brug nogle bogstaver der er store nok til at man kan læse indholdet. Som det er nu, skal man bruge forstørrelsesglas for at læse indholdet.
 
 
   
Dansk titel: Super 8
Original titel:
 Super 8
Biografpremiere:  
28.07.2011
Bluray premiere:
13.12.2011
Spilletid: 1:52
Filmformat:
2,39:1
Lydformat:
 7.1 Dolby True HD + 5.1 Dolby Digital
Filmselskab:
Paramount Pictures
 
Hovedroller: Joel Courtney (Joe Lamb), Riley Griffiths (Charles), Kyle Chandler (Jackson Lamb), Elle Fanning (Alice Dainard)
Instruktør:
J J Abrams
Manuskript:
J J Abrams
Redigering:
Maryann Brandon & Mary Jo Markey

Fotograf:
Larry Fong
Musik:
Michael Giacchino
   


 

August & Thomas Anmeldelse

 


4 DP70 maskiner ud af 6 for suspense og dynamisk fotografering. "Super 8" er god og spændende, fordi det er en film som kan samle hele familien, og kan ikke ses for meget. August Hauerslev
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 21 juli 2019 13:58:09