HJEM
DSB Gods' DanLink
Filmanmeldelser
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"

JERNBANER
EMD/GM Maskiner
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Lokschuppen
Rayton's Trains
Udenlandske tog
74 | 80 | 81 | 87

DSB CLASSIC
DSB Gods' DanLink
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
DSB Driftsmateriel
S-tog & Bybane
Jernbanefærger

EN SLAGS NYHEDER
• 2020 | 2019 | 2018
2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 
 
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

The Martian
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Thomas Hauerslev Dato: 11.02.2016
Udlånt af 20th Century Fox

Under en bemandet mission til Mars opstår en voldsom storm, og astronaut Mark Watney slås ud af løsrevne vragrester. Den øvrige besætning går ud fra, at han er død og må evakuere Mars. Men Watney er ikke død; han vågner såret op halvt begravet i en dynge rødt sand og indser, at han er fuldstændig alene på en fremmed planet.

Samtidig med at der holdes en mindehøjtidelighed for Watney tilbage på jorden - 225 millioner kilometer borte - har Watney travlt med at finde ud af, hvordan han kan holde sig i live. Provianten på rumstationen er begrænset, og han må trække på al sin viden og sit mentale overskud for at overleve og finde en måde at kommunikere med jorden. Watney klør på og formår i kraft af sin baggrund som botaniker at gro kartofler, galgenhumoristisk at dokumentere sine oplevelser via en log og til sidst også at få kontakt til et paf NASA på jorden, som trods divergerende dagsordener forsøger at bringe ”marsboeren” hjem. Det samme gør Watneys skyldbetyngede besætning, da de på deres fortsatte rumrejse forsinket får nyheden om, at han stadig er i live. De planlægger en vovet, hvis ikke helt umulig redningsaktion. Mens alle disse heltemodige fortællinger udfolder sig, forenes hele verden i håbet om, at Watney vender sikkert tilbage til jorden.

The Martian er baseret på bestselleren af samme navn skrevet af Andy Weir. Filmen er instrueret af den legendariske instruktør Ridley Scott og har en imponerende A-kæde på rollelisten: Ud over Oscar-vinder Matt Damon i rollen som Mark Watney medvirker også Oscar-nominerede Jessica Chastain, Kristen Wiig og Chiwetel Ejiofor samt Emmy-vinder Jeff Daniels. Også Kate Mara, Michael Peña og Sean Bean medvirker. Hjælpen er kun 225 millioner kilometer væk.

 
Læs mere her:

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:


 

Min Vurdering

 


3 DP70 maskiner ud af 6.

 
 
Udlånt af 20th Century Fox

”The Martian” er instrueret af Ridley Scott med Matt Damon i den dominerende hovedrolle udgives på Blu-ray den 11.02.2016.

Matt Damon (Interstellar og Bourne-serien) har en tendens til at blive glemt på golde planeter. Det skete i Interstellar i 2014 og nu igen i The Martian. Denne gang er han dog i rollen som Mark Watney en botaniker der efter han bliver efterladt, bliver spiddet af en antenne, lapper sig selv sammen, og derefter begynder på en næsten helt umulige mission der går ud på at holde sig i live, ved at plante kartofler, på en gold planet. Man ser derefter Mark Watney fortælle at han er nød til at rationere sin mad, men den efterfølgende halve time ser man Watney spise hans rationer. Det er blot et af de sider af filmen jeg som publikummer blev lidt småirriteret over, da jeg ikke rigtig kunne få fornemmelsen af hvor længe han var på Mars inden for den første time. Det kan godt være tiden på andre planeter er anderledes end den vi kender på Jorden, men derfor burde der stadig være en fornemmelse af hvor længe Watney befinder sig på Mars og hvor længe det tager at redde ham.

Damon er derudover en dygtig skuespiller, der er god til at fange ens opmærksomhed, og med så meget tid alene på Mars er der en vis afslappethed der svæver over karakteren. Den afslappethed gør dog det en smule svært at gennemskue om det er meningen filmen skal virke opløftende i komisk forstand, med alle Watneys kæphøje jokes og kommentarer, eller om historien skal i retningen af sci-fi action/drama. Det virker nemlig som om at filmen lægger op til en intens thriller, men den når ikke rigtigt det niveau. Til gengæld er selve fotograferingen med til at løfte filmen, når Watney taler til kameraet taler han til os der ser med og bryder på den måde den fjerde væg.
 
 
Udlånt af 20th Century Fox

Filmen drejer sig mest om Mark Watney på Mars, men der efterlades igennem filmen små sidehistorier som f.eks. familierne der venter på at besætningen kommer sikkert hjem igen, men der bliver ikke lavet et stort fokus på familierne, hvilket filmen sagtens kunne have haft et større fokus på end Mark Watney der gror kartofler på Mars. Man får heller ikke den helt store tour i resten af besætningens liv, og der mangler derpå et forbindelse mellem film og publikum, hvor vi ser noget genkendeligt.

Musikken er skrevet af Harry Gregson-Williams (Narnia-serien og Call of Duty). Når man ser bort fra de mange 80’er hits der bliver spillet i filmen er musikken er meget diskret og har næsten mere spænding end filmen selv. Den kommer ikke i vejen på nogen måde, men kunne faktisk godt have gjort sig mere til og bedt om mere opmærksomhed da det meste af Gregson-Williams musik jeg kan huske er menuens lille melodi.
 
 
Udlånt af 20th Century Fox

Billedmæssigt er det meget flot fotograferet. Billederne er skarpe og kontrasterne mellem det orange Mars sand og det kliniske hvide korridorer, er virkelig flot fanget. Detaljerne er meget tydlige. Jeg kunne godt have håbet på lidt et lidt tydeligere soundtrack som kunne have sat stemningen i stedet for de udvalgte 80’er hits der havde sneget sig med ombord, da 80’er hits ikke rigtig sætter stemningen til en sci-fi film.

BluRay leveres med 1 disk, der er ikke noget papirindlæg. Der er følgende bonusmateriale:

Bonus materiale:
• Signal Acquired: Writing and Direction
• Occupy Mars: Casting and Costumes
• Gag Reel
• Ares III: Refocused
• Ares III: Farewell
• The Right Stuff
• Ares: Our Greatest Adventure
• Leave Your Mark
• Bring Him Home
 
 
Udlånt af 20th Century Fox

Materiale afslører faktisk flere dybder til de forskellige roller der bliver præsenteret i filmen, end filmen selv gør. Det er ret ærgerligt at de små klip – Ares III: Refocused og Ares III: Farewell – ikke er med da de giver rollerne lidt mere betoning end skuespillerne.

The Martian lægger op til en spændende thriller i rummet, som en efterfølgelse af Interstellar. Men det er ikke helt det vi får lov til at se. I stedet bliver Matt Damon – endnu engang – efterladt på en planet, som er i teorien er umulig at leve på, hvor han i sidste ende bliver reddet af en kvinde, Hermes kaptajn Lewis (Jessica Chastaine). Succesråb fra feministernes side kan høres længe! Ideen er virkelig god, men jeg blev lidt skuffet over at Ridley Scott brugte den bedre. Der er alt for meget fokus på Mark Watney, og hvordan hans dagligdag er selv efter ham og NASA er kommet i kontakt med hinanden, i stedet burde filmen have indblandet mere af besætningens familie, så man kan mærke uroligheden sprede sig, da jeg ikke rigtig mærkede en urolighed i kroppen under filmen. Derudover virkede karakterne også alt for rolige omkring missionen, som intet i hele universet kunne gå galt og ikke havde behov for en plan B, C, D, eller E, bare for en sikkerheds skyld.

Kort sagt, lad være med at sende Matt Damon i rummet, han bliver bare glemt.

3 ud af 6
 
 
Dansk titel: The Martian
Original titel:
The Martian
Biografpremiere:
 8. oktober 2015
Bluray premiere:
11.02.2016
Spilletid: 130 min
Filmformat:
2,39:1
Lydformat:
  5.1 DTS HD Master Audio + 5.1 Dolby Digital
Filmselskab:
20th Century Fox
Hovedroller: Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Kristen Wiig,
Instruktør Ridley Scott
Manuskript Drew Goddard
Producere Ridley Scott, Simon Kinberg, Michael Schaefer, Aditya Sood & Mark Huffam
Fotograf Dariusz Wolski
Musik Harry Gregson-Williams
   
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 21 juli 2019 13:58:07