HJEM
DSB Gods' DanLink
Filmanmeldelser
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"

JERNBANER
EMD/GM Maskiner
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Lokschuppen
Rayton's Trains
Udenlandske tog
74 | 80 | 81 | 87

DSB CLASSIC
DSB Gods' DanLink
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
DSB Driftsmateriel
S-tog & Bybane
Jernbanefærger

EN SLAGS NYHEDER
• 2020 | 2019 | 2018
2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 
 
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Joker
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Thomas Hauerslev, med Warner Brothers' baggrundspressematerialeDato: 06.02.2020
"I just don't want to feel so bad any more". Udlånt af Warner Brothers

Arthur Fleck kæmper for at finde sin plads i mængden. I den fjendtlige by Gotham, der emmer af splittelse, går han rundt i de mørke gader iført to forskellige masker. Den maske, han dagligt maler på i sit job som klovn, og den anden kan han aldrig tage af. Den er hans forklædning - hans meningsløse forsøg på at passe ind i samfundet i stedet for at være den mand, der gang på gang skuffes af livet. Arthur er faderløs, og hans skrøbelige mor er hans bedste ven. Hun gav ham kælenavnet Happy. Et navn, der fremmaner hans smil og skjuler smerten indeni. Men da han bliver mobbet af teenagere på gaden, hånet af forretningsmænd i metroen og drillet af hans klovnekollegaer, bringes den udstødte mand kun endnu mere ude af synk med alle omkring ham.

"Joker" instrueret af Todd Phillips udgives på DVD, Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD den 10. Februar 2020.

Joaquin Phoenix spiller rollen som Arthur Fleck, alias Joker i filmen "Joker". Kort og godt, er det en rigtig god film. Joaquin Phoenix's præstation er blændende, og filmen er som helhed også blændende og skræmmende. Handlingen foregår i Gotham City engang i de tidlige 1980ere, med supperrotter og affaldsbjerge i bybilledet. Lovløshed hærger, og det er ofte regnvejr. Stemningen sættes fra starten med Warner Brothers logo fra '70erne.

Filmen er fotograferet digitalt med ARRI's Alexa 65 storformatkamera. Farverne er mættede, kraftige og klare. Billedet står helt skarpt, og detaljer i ansigterne er meget tydelige, selv når man går meget tæt på sit TV. Den høje opløsning bidrager i særlig grad til illusionen af virkelighed. Man drages ind i universet takket være den høje opløsning i billederne. Der er en hvis filmisk kvalitet over det fine 4K billede på denne disc. Lydsiden er Dolby True HD, med en god bund, stor dynamik og lyder meget fint. Der er mange detaljer i lydbilledet, især i surroundkanalerne sker der en masse. Dialogen står klokkeklar selv om lydeffekterne er høje, og musikken spiller samtidigt. Scenerne i undergrundsbanen er vildt godt mixet syntes jeg. Man har virkelig fornemmelsen af at befinde sig dybt under jorden i et tog med alle de jernbanelyde der vælter ud af højttalerne. Der er mange forskellige sprogversioner på 4K disc'en, med et ligeledes stort antal forskellige undertekster på mange forskellige sprog.

Musikken er skrevet af islandske Hildur Guðnadóttir, der også har skrevet musikken til "Chernobyl". Hun har allerede vundet en Golden Globe for musikken til "Joker", og for samme film er hun også blevet nomineret til en Oscar for bedste originale musik. Fuldt fortjent, da det er et bragende flot score hun har skrevet. Det bliver spændende at følge uddelingen den 10. februar 2020.

Der er desværre ikke meget ekstramateriale om filmproduktionen
• Becoming Joker (1:23) - Prøveoptagelser med Joaquin Phoenix.
• Joker: Vision & Fury (22:25) - Instruktøren Todd Phillips, Joaquin Phoenix, komponisten Hildur Guðnadóttir med flere reflekterer over produktionen af "Joker".
• Please Welcome… Joker! (2:44)
• Joker: A Chronicle of Chaos (3:04) - Et galleri af billeder fra optagelserne af filmen med musik af Hildur Guðnadóttir.
 
Læs mere her:

Chernobyl

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:


 
"Joker" havde Danmarks biografpremiere i Imperial Bio den 3. oktober 2019 i det store luxus biografformat 70mm og blev en stor success.

JOAQUIN PHOENIX som ARTHUR FLECK
Hvem: Den prisvindende Joaquin Phoenix blev født i Puerto Rico og begyndte sin karriere som 8-årig. Han fik sin første filmdebut i 1986 med Spacecamp. I 1996 spillede han overfor Nicole Kidman i To Die For. En rolle, han fik stor anmelderros for. Herfra tog hans karriere for alvor fart. I årene efter spillede han overfor en række store navne som Liv Tyler, Jennifer Connelly, Sean Penn med flere. I 2000 fik han sin første Oscar-nominering for hans rolle i Gladiator. En rolle han vandt flere priser for, blandt andet The Broadcast Films Critics Association. I 2006 modtog han sin anden Oscar-nominering for hans betagende præstation som Johnny Cash i Walk the Line. Den seneste Oscar-nominering fik han i 2012 for hans rolle i The Master. For nyligt blev han hyldet ved Cannes Filmfestivalen i 2017, hvor han blev tildelt prisen for bedste skuespiller med filmen You Were Never Really Here.

ROBERT DE NIRO som MURRAY FRANKLIN
Hvem: Robert De Niro startede sin filmkarriere i 1969 med filmen The Wedding Party. Allerede i 1974 vandt han New York Film Critics Award for ‘Best Supporting Actor’ i filmen Bang the Drum Slowly. Og kort tid efter i 1975 vandt han en Oscar for hans rolle i The Godfather del 2. I 1981 blev han tildelt sin anden Oscar for hans ekstraordinære portræt af Jake La Motta i Raging Bull. I 2009 fik De Niro den eftertragtede ’Kennedy Center Honor’ for hans bemærkelsesværdige skuespilkarriere. Og det er ikke den eneste gang, at De Niro har modtaget så fornem en hædring. Han har nemlig også modtaget blandt andet Hollywood Actor Award fra Hollywood Film Festival flere gange, Stanley Kubrick Award fra BAFTA Britannia Awards og Cecil B. DeMille Award ved Golden Globe Awards. Og hertil har han også været jurypræsident ved den 64. Cannes Filmfestival.

FRANCES CONROY som PENNY FLECK
Hvem: Frances Conroy har studeret på Juilliard, hvilket senere førte til hendes Broadway-debut i 1980 med stykket The Lady from Dubuque. Op i gennem 80’erne og 90’erne fortsatte hun med utallige roller på teaterscenen, hvilket hun har modtaget samtlige priser for og hertil også en Tony Award-nominering. Conroys filmkarriere begyndte med Woody Allens Manhattan (1979). Et samarbejde, der i de senere år fortsatte med filmene En anden kvinde (1988) og Små og store synder (1989). I 2001-2005 satte hun et uforglemmeligt præg på hendes rolle i kultserien Six Feet Under. En rolle, hun vandt både en Golden Globe og Screen Actors Guild for samt en Emmy-nominering. Hendes filmkarriere indebærer en alsidig række af film såsom Catwoman (2004), Storbyens små mirakler (2002) og The Aviator (2004).
 
 
TODD PHILLIPS som INSTRUKTØR, PRODUCER & MANUSKRIPTFORFATTER

Hvem: Todd Phillips begyndte sin karriere med dokumentarfilm, imens han studerede på NYU Film School. Hans dokumentar Hated (1993) blev den bedst indtjenende studenterfilm i dens tid, og hans dokumentar Frat House (1998) vandt Grand Jury-prisen på Sundance Filmfestival. I 2000 startede hans spillefilmkarriere, da han skrev og instruerede kultklassikeren Road Trip. Han blev senere nomineret til en Oscar for Borat i 2006. Phillips er også produceren bag den Oscar-nominerede biografsucces A Star is Born (2018). Han tager ofte flere roller på sig på én gang, hvilket også var tilfældet med War Dogs, som han både skrev, instruerede og producerede i 2016. I 2009 instruerede og producerede han den første film i den populære Tømmermænd-filmserie, der fortsatte i 2011 og 2013.

LAWRENCE SHER som FOTOGRAF
Hvem: Lawrence Sher har arbejdet som cheffotograf i mere end 15 år. Han fik sin debut som filmfotograf med Kissing Jessica (2001). Hans samarbejde med Todd Phillips startede tilbage i 2009 med Tømmermænd-serien. Kendt for bl.a.: Godzilla II (2019), War Dogs (2018), Tømmermænd tur-retur (2013), Tømmermænd i Thailand (2011), Tømmermænd i Vegas (2009) og I Love You, Man (2009).

HILDUR GUÐNADÓTTIR som KOMPONIST
Hvem: Emmy-nominerede Hildur Gudnadótti er en islandsk komponist, cellospiller og sanger. Hun har manifesteret sig som frontløber indenfor eksperimentel pop og moderne musik. Hun har komponeret musik indenfor teater, dans og film. For nyligt har hun blandt andet komponeret musikken til HBO’s meget omtalte serie Chernobyl (2019). Yderligere står hun bag flere sange i soundtracket til første sæson af The Handmaid’s Tale. Kendt for bl.a.: Chernobyl (2019), Sicario 2 (2018), Mary Magdalene (2018), The Handmaid’s Tale (2017) og Kapringen (2012).
 
 
"Joker" er nomineret til 11 OSCARS, eller Academy Awards:

Film - Todd Phillips, Bradley Cooper & Emma Tillinger Koskoff (producenter)
Instruktion - Todd Phillips
Mandlig hovedrolle - Joaquin Phoenix
Manus efter forlæg - Todd Phillips & Scott Silver
Foto - Lawrence Sher
Klip - Jeff Groth
Musik - Hildur Guðnadóttir
Kostumer - Mark Bridges
Makeup & hairstyling - Nicki Ledermann & Kay Georgiou
Lydklip - Alan Robert Murray
Lydmix - Tom Ozanich, Dean Zupancic & Tod Maitland

MEDVIRKENDE

Joaquin Phoenix…..Arthur Fleck / Joker
Zazie Beetz…..Sophie Dumond
Robert De Niro…..Murray Franklin
Jolie Chan…..Street Worker
Marc Maron…..Ted Marco
Frances Conroy…..Penny Fleck
Mary Kate Malat…..Murray Franklin Intern
Shea Whigham…..Detective Burke
Brett Cullen…..Thomas Wayne
Douglas Hodge…..Alfred Pennyworth
Glenn Flescher………Randall
Bill Camp………Detective Garrity

BAG FILMEN

Instruktør………Todd Phillips
Manuskript...Todd Phillips & Scott Silver
Producere...Todd Phillips, Bradley Cooper & Emma Tillinger Koskoff
Produktionsdesigner………Mark Friedberg
Komponist………Hildur Gudnadóttir
Kostumedesigner.……Mark Bridges
Fotograf………Lawrence Sher
Klipper………Jeff Groth

Varighed ...2 timer og 4 min.
Censur...Tilladt over 15 år
Premiere...3. oktober 2019
 
 

Konklusion

 


5 DP70 maskiner ud af 6.


Traileren til "Joker" så vildt god ud, da den kom frem tidligt i 2019, og jeg tænkte, at det så interessant ud, og kunne godt gå hen og blive en oplevelse. "Joker" vandt Guldløven i Venedig, og Warner Brothers meldte ud, at filmen skulle have premiere i 70mm. Jeg ser kun sjældendt "superheltefilm". De interesserer mig ikke. Et par undtagelser er "Transformers" (2007) med de mange ironiske vittigheder, og "The Dark Knight" (2008), med Heath Ledger's Joker figur, som gør filmen seværdig.

Med udsigten til "Joker" fotograferet med Alexa 65, og præsenteret i 70mm, syntes jeg, at der ligesom var noget at komme efter. "Joker" havde biografpremiere den 3. oktober 2019 i det store luxus biografformat 70mm og blev en stor success. Nu er den udkommet til hjemmebrug i en fin 2-disc udgave: 4K UltraHD disc og almindelig Bluray. Jeg oplevede filmen i 70mm flere gange, men også i den digitale 2k IMAX version i England. Denne 4K udgave matcher fint IMAXd versionen. 

Ekstramaterialet er temmeligt mangelfuldt syntes jeg. Det kunne være fint at høre meget mere om selve produktionen, optagelserne og redigeringen af "Joker". På trods af det dystre univers er "Joker" en rigtig god film. Både blændende godt spillet af de medvirkende, men også godt skrevet, instrueret, fotograferet osv. Joaquin Phoenix og hele ensemblet foran og bag kameraet præsterer en overbevisende præstation, der ikke er set lige i lang tid. "Joker" er nomineret til 11 OSCARS, og det bliver spændende at følge uddelingen den 10. februar 2020. Denne 4K udgave yder filmen fuld retfærdighed på TVet hjemme i stuen - både billede og lyd.
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret torsdag, 06 februar 2020 10:59:11