HJEM
DSB Gods' DanLink
Filmanmeldelser
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"

JERNBANER
EMD/GM Maskiner
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Lokschuppen
Rayton's Trains
Udenlandske tog
74 | 80 | 81 | 87

DSB CLASSIC
DSB Gods' DanLink
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
DSB Driftsmateriel
S-tog & Bybane
Jernbanefærger

EN SLAGS NYHEDER
• 2020 | 2019 | 2018
2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 
 
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Dunkirk
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Thomas Hauerslev Dato: 16.12.2017
Udlånt af Warner Brothers

Da 400,000 soldater ikke kunne komme hjem … - kom redningen hjemmefra!

26. maj 1940 omringes hundredtusinder af britiske og allierede tropper af fjendtlige styrker. De er fanget på en strand med ryggen mod havet og situationen bliver hurtigt desperat, da fjenden begynder at angribe fra alle sider. Historien udfolder sig til lands, til vands og i luften. RAF Spitfire jagerfly angriber utrætteligt de fjendtlige jagere, i et desperat forsøg på at beskytte de hundredtusindvis af forsvarsløse soldater på stranden. Samtidig påbegynder hundredvis af småbåde, bemandet af både soldater og civile, en desperat redningsaktion for at redde så mange som muligt af deres soldater. Det bliver en desperat kamp mod tiden, der på alle måder er ved at rinde ud...

Kodenavnet for den gigantiske operation var ’Operation Dynamo’; i løbet af ganske få dage satte hundredevis af småbåde kursen over Den engelske Kanal med kurs mod stranden i Dunkerque, uden tanke for egen sikkerhed. Christopher Nolan har bevidst skrevet og instrueret filmen i tre dimensioner, så handlingen foregår til lands, til vands og i luften. Vi møder soldaterne på stranden, flåden, RAF og – ikke mindst – de mange hundrede civile borgere i egne småbåde, der sætter livet på spil for at bringe soldaterne hjem. Den episke storfilm er skrevet, instrueret og produceret af Christopher Nolan (The Dark Knight-trilogien, Inception, Interstellar), der længe har ønsket at lave en klassisk storfilm, der ikke involverer USA’s rolle i 2.verdenskrig, ligesom den tyske fjende kun vises i glimt. Og det er da også den visuelle side, der spiller en gennemgående rolle i de storslåede billeder, skabt af den schweizisk fødte filmfotograf Hoyte Van Hoytema (Interstellar)

Blandt de mange stjerneskuespillere, hvis karakterer kæmper for livet til lands, til vands og i luften, er Fionn Whitehead (Him), Tom Hardy (Mad Max), Cillian Murphy (Inception), Kenneth Branagh (Wallander), Mark Rylance (Spionernes bro), Harry Styles (’One Direction’), James D’Arcy (Cloud Atlas) og mange, mange flere…
 
Læs mere her:

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:


 

Min Vurdering

 


6 DP70 maskiner ud af 6.

"Dunkirk" instrueret af Christopher Nolan udgives på Bluray den 15. december 2017. Nu er Blurayen udkommet, og man kan hengive sig til at se filmen i sofaen, og mindes tilbage til den 20. juli 2017 i Imperial Bio, hvor "Dunkirk" havde Danmarkspremiere i 70mm med Datasat 7.1 Surround sound. BluRayen, den ultimative film souvenir man kan have derhjemme. I gamle dage kunne man købe filmen program. En lille papirtryksag på 16 sider, der fortalte om filmen. Hvis man var heldig, kunne filmen ses som reprise i omegnsbiograferne og en sjælden gang på TV. I dag er det heldigvis anderledes. "Dunkirk" er nu tilgængelig i en fed 2-disk version, med hele filmen, og en extra disk med en program på 1 timer og 48 minutter om produktionen af filmen. Det er virkelig spændende og interessant at se og høre om denne produktion. Meget fint produceret, med interview, og mange "behind the scenes" optagelser, med skuespillerne, teknikerne, producenten, instruktøren mfl., der fortæller om udfordringerne med at lave denne film. "Behind the scenes" varer lige så lang tid som "Dunkirk", så afsæt gerne en hel eftermiddag med at se filmen, se ekstramaterialet, og så se "Dunkirk" engang til - på fuld skrue på anlægget.

"Dunkirk" er optaget udelukkende på 65mm film, der er luxusformatet, med den højeste opløsning og klarhed i billederne. Instruktøren Christopher Nolan og filmfotografen Hoyte Van Hoytema har optaget i det store IMAX format, med nogle kameraer, der er så store som køleskabe. Fordi IMAX kameraerne er så store, var det nødvendigt at bruge Panavision's lidt mindre System 65 kamera til dialogscener. System 65 og IMAX har forskellige formatforhold. Dette var ikke synligt i Imperial Bio's præsentation i 70mm, da det hele var skåret til i 2,21:1. I IMAX 70mm versionen, som man kunne se i London, var der forskel. IMAX anvendte hele lærredet's højde, og System 65 scenerne, var "letterboxet". På BluRayen, "hopper" det  - lige som i London - imellem de to formater, og der er en herlig feature, som instruktøren tidligere har brugt i "The Dark Knight", der også var optaget i en kombination af 65mm IMAX (1,43:1), og 35mm Panavision (2,39:1).


"Dunkirk" er en medrivende og intens film, der fastholder publikum i samtlige 1 time og 47 minutter. Filmen krævede at blive set mindst to gange, før denne anmelder fangede hvordan filmen er skruet sammen. Første gang jeg så den, syntes jeg, at det var en forvirrende historie, indtil man kom hen i spole 3, og opdagede strukturen i filmen, og hvorledes man var blevet drevet rundt i manegen i mere end en time. -, og det er jo fantastisk, at man stadig kan opleve at blive overrasket og snydt så det driver i en biograf. Jeg burde have været forberedt, idet Christopher Nolan ofte strukturerer sine film omkring tid. Særligt "Memento", "The Prestige" og "Interstellar". I "Dunkirk" er det tre historier der væves ind i hinanden på smukkeste vis. Molen - en uge, på havet - en dag, og i luften - en time. Anden gang jeg tog turen over kanalen var jeg forberedt, og kunne nyde den intense historie. Jeg så sammenlagt "Dunkirk" i 70mm i biografen 6-7 gange - heraf 2 gange i IMAX i London.

65mm, og 70mm i biografen, giver publikum en oplevelse af at "være der selv". Man er næsten med i handlingen på det store lærred. Farverne og detaljerne gør, at det er livagtigt, og kombineret med en flot lydside, er denne BluRay enestående. Detaljerne hopper nærmest ud af TV skærmen - det er helt vildt at se.
 
 
"Dunkirk" IMAX 70mm demonstrationsklip fra Warner Brothers.

BluRay leveres med 2 disk, der er ikke noget papirindlæg. Der er følgende bonusmateriale:

• Creation: Revisiting the Miracle
• Creation: Dunkerque
• Creation: Expanding the Frame
• Creation: The In-Camera Approach

• Land: Rebuilding the Mole
• Land: The Army on the Beach
• Land: Uniform Approach

• Air: Taking to the Air
• Air: Inside the Cockpit

• Sea: Assembling the Naval Fleet
• Sea: Launching the Moonstone
• Sea: Taking to the Sea
• Sea: Sinking the Ships
• Sea: The Little Ships

• Conclusion: Turning Up the Tension
• Conclusion: The Dunkirk Spirit
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 21 juli 2019 13:58:06