HJEM
DSB Gods' DanLink
Filmanmeldelser
Havet og Omegn
Interview & artikler
Runabåden "Snarken"
COP15 & the Movies"

JERNBANER
EMD/GM Maskiner
Sporvogne & Busser
Tog i remisen
Gæstebilleder
Lokschuppen
Rayton's Trains
Udenlandske tog
74 | 80 | 81 | 87

DSB CLASSIC
DSB Gods' DanLink
GM Togmaskiner
Lyntog Litra MA
DSB Driftsmateriel
S-tog & Bybane
Jernbanefærger

EN SLAGS NYHEDER
• 2020 | 2019 | 2018
2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 |
• Arkiv: 1990-2012
• Arkiv:
1900-1989

BIBLIOTEK
refleksivledelse.dk
biografmuseet.dk
in70mm.com
youtube.com
 
 
 

Extracts and longer parts of hauerslev.com may only be reprinted with the written permission from the editor.
Copyright © 1800 - 2070. All rights reserved.
 

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Tilbage til forsiden
Skrevet: Thomas Hauerslev Dato: 05.06.2015
Udlånt af Fox Searchlight Pictures

Optaget på kun 30 dage på Broadway i New York i længere ubrudte sekvenser fortæller Birdman, Alejandro G. Iñárritus sorte komediedrama, historien om den tidligere superhelte-stjerne Riggan Thomson (Michael Keaton). I håbet om at puste nyt liv i sin skrantende karriere sætter Riggan et ambitiøst nyt Broadway-skuespil op baseret på Raymond Carvers Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed. På mange måder et virkelig dumdristigt træk, men Riggan håber inderligt, at hans kreative offensiv vil legitimere ham som kunstner og bevise over for alle – og for ham selv – at han er mere end en Hollywood-has-been.

Imidlertid kæmper Riggan både med sin indre stemme, Birdman, der fortæller ham, at han er i færd med at ødelægge de sørgelige rester af sin karriere, med en fandenivoldsk datter (Emma Stone), der efter en omgang afvænning nu er Riggans desinteresserede assistent, og med sin skuespillerkæreste Laura (Andrea Riseborough), der informerer ham om, at hun er gravid. Samtidig er stykkets hovedrolleindehaver ikke meget værd, så Riggan iscenesætter et lille uheld, så han kan blive erstattet inden premieren.

Erstatningen kommer i form af den ængstelige Lesleys (Naomi Watts) kæreste, Mike Shiner (Edward Norton), hvis talent er lige så stort som hans ego. Umiddelbart en fantastisk nyhed, da Shiner altid sælger billetter og er lidt af en anmelder-darling. Men også han skaber mildt sagt neurotisk uro i kulisserne, bl.a. med sine idéer om, hvad rigtig kunst er. Alt sammen giver det Riggans producer og ven, Jake (Zach Galifianakis), dårlige nerver, bekymret som han er for både produktionens økonomi og Riggans ve og vel. Det hjælper heller ikke på den kaotiske stemning, at en isnende New York Times-anmelder har set sig ond på Riggan. Spørgsmålet er, om forestillingen er dømt til den totale fiasko eller har chancen for uventet succes?

”How did we end up here? This place is horrible. Smells like balls. We had it all. You used to be a movie star, remember?”
- Riggans indre Birdman
 
Læs mere her:

Hauerslev.com's Filmanmeldelser

Internet link:


Birdman


 

Min Konklusion

 


"Birdman" er en rigtig god film, og den kan sagtens ses flere gange. Den er facinerende på flere fronter, og for mig var det kameraarbejdet, og de gode skuespillerne - i den orden, der var det mest spændende. 5 DP70 maskiner ud af 6.
 
 
Udlånt af Fox Searchlight Pictures

"Birdman eller (Uvidenhedens Uventede Velsignelse)"
instrueret af Alejandro G. Iñárritu med Michael Keatron i den altdominerende hovedrolle udgives på Bluray den 4. juni 2015.

"Birdman" handler om den afdankede Hollywood skuespiller Riggan Thomson, der har solgt ud på alle hylder, og nu satser sine sidste penge på at sætte Raymon Carver's skuespil "What We Talk About When We Talk About Love" op på Broadway i New York med sig selv i en af rollerne. Han har oven i købet pantsat sit hus i Malibu for at få råd til sit projekt. Et hus, ham og hans ekskone iøvrigt havde tiltænkt deres datter. Det er ikke lige til at sætte dette stykke op, og Birdman beskriver hans udfordringer med skuespillere, anmeldere, låste døre, og relationerne til ekskonen og deres datter Sam, eminent spillet af Emma Stone.

Riggan Thomson plages af skyldfornemmelse. Han syntes han har forspildt en lovende skuespillerkarriere på at spille superhelten Birdman i 3 film for mere end 20 år siden. Han vil gerne tages alvorligt som skuespiller og vise, at han kan sætte et skuespil op på Broadway som producer, instruktør og hovedrolleindehaver. 
 
 
Udlånt af Fox Searchlight Pictures

I starten af historien kommer den mandlige hovedrolleindehaver til skade, fordi han får en lampe i hovedet. Hans skuespillerkollega Lesley, spillet af Naomi Watts foreslår, at hendes kæreste, de fabelagtige og ikke mindst selvoptagede Mike Shiner, brilliant spillet af Edward Norton, overtager rollen samme eftermiddagdag. Riggan er forbløffet da Mike Shiner møder op på teatret og kommer med kreative input. Han kan iøvrigt allerede rollen udenad. Anmelderdarlingen Shiner får rollen, men denne beslutning er ikke uden komplikationer, da det langsomt går op for Riggan, at Shiner stille og roligt undergraver hans autoritet på teatret.

"Birdman" er filmet delvist on-location på et teater i New York, og i filmstudier i Los Angeles.

Der snakkes meget i "Birdman". Det er filmet teater, og Michael Keaton er næsten med i alle scenerne. Dels er det rollen som Riggan Thomson, men også i høj grad hans indre stemme som Birdman, der dominerer. Hans indre konflikt med samvittigheden og det faktum, at han ikke har haft rigtigt success siden har var en tegneseriefigur for 20 år siden. Ikke ulig Michael Keaton's egen karriere.
 

 
Udlånt af Fox Searchlight Pictures

I Riggan's drømmeverden har han stadig overnaturlige kræfter, og man ser ham svæve i luften imens han mediterer, slukker TVet på afstand og flytter ting med tankens kraft.

Michael Keaton er rigtig rigtig god i rollen, og man kan undre sig over at man ikke har set ham i noget særligt gode film siden "Johnny Dangerously""Beetlejuice", "Pacific Heights" og "Much Ado about Nothing".

"Birdman" er filmet, så det liger ét langt take. Kameraet svæver problemløst igennem teatret og ude på Times Square, så det ser ud til, at det er en lang drømmesekvens. Det er en god ide og ikke set før - jeg kan i hvert fald ikke huske at have set noget lignende. Filmen foregår over 3-4 dage med de sidste prøver og forpremierer, og slutter efter premieren, men kameramæssigt ligner det en enkelt dag.

Soundtracket leveres "live" af trommeslageren Antonio Sanchez igennem hele filmen. Jeg skulle lige vende mig til det, men efterhånden falder det godt på plads. I et par scener er han sågar med i filmen. Der snakkes meget i filmen, men der er en enorm dynamik hele tiden. Der er ikke et øjeblik hvor det bliver for kedeligt, det kører bare derudaf indtil den smukke slutning, hvor man selv skal gætte sig til hvad der sker.
 
 
Udlånt af Fox Searchlight Pictures

Kamerarbejdet af Emmanuel Lubezki, der blev belønnet med en OSCAR for Bedste Fotografering, er smukt, og man sidder og gætter på hvor i filmen der klippes imellem scenerne. Det er meget smukt udført håndholdt Steadicam kameraarbejde.

Det er et ensemble stykke med en håndfuld rigtigt gode skuespillere, der bærer de mange lag i historien. Både Edward Norton, Emma Stone og Michael Keaton blev nomineret til en OSCAR for deres arbejde, og det er fuldt fortjent.

Blu-ray billedet er meget skarpt og farverne står helt klart og tydeligt. Sort er helt sort, og det er ikke fordi vores TV er specielt kalibreret, men det står bare superfint i fuld HD. Detaljerne står knivskarpt hele tiden, og detaljerne nærmest springer ud af den flade TV skærm.

DTS HD Master Audio 5.1 lydmixet i filmen er meget fint. Især på Bluray kommer alle detaljerne til sin fulde ret. Denne anmelder blev flere gange snydt af ringende Skyopkald, ure der tikker, døre der lukkede osv i surroundhøjttalerne. En stor oplevelse i hjemmebiografen.
 
 
Udlånt af Fox Searchlight Pictures

BluRay leveres med 1 disk, der er ikke noget papirindlæg. Der er følgende bonusmateriale:
 
• Birdman: All-Access
• En samtale med Michael Keaton og Alejandro G. Iñárritu
• Galleri: Chivo’s On-Set billeder

Ekstramaterialet er OK, men heller ikke mere. Det er lidt trivielt af se og høre på endeløse lovprisninger af instruktørens indflydelse på den kreative processs. Ikke et ondt ord om det, men det har vi ligesom hørt på siden DVD og ekstramateriale blev opfundet. Måske kunne man nedtone det lidt, og i stedet fremhæve de mange andre elementer bag produktionen af en film. Eller hvad med et løbende kommentarspor om fotograferingen?

Det er rart at se en film, hvor det er historien og skuespillerne, der er de bærende søjler. Godt gammeldags håndværk. I modsætning til den endløse række af meningsløse superhelte og special effects film, hvor det bare handler om at ødelægge ting og hvor historien er så tynd, at den kan skrives bag på en tændstiksæske. "Birdman" er en rigtig god film, og den kan sagtens ses flere gange. Den er facinerende på flere fronter, og for mig var det kameraarbejdet, og de gode skuespillerne - i den orden, der var det mest spændende.
 
 
Dansk titel: Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Original titel:
Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Biografpremiere:
 22.01.2015
Bluray premiere:
04.06.2015
Spilletid: 119 min
Filmformat:
1,85:1
Lydformat:
  5.1 DTS HD Master Audio + 5.1 Dolby Digital
Filmselskab:
Paramount Pictures
Hovedroller: Michael Keaton: Riggan Thomson. Naomi Watts: Lesley. Zach Galifianakis: Jake. Edward Norton: Mike Shiner. Andrea Riseborough: Laura. Emma Stone: Sam
Instruktør:
Alejandro G. Iñárritu
Manuskript: Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo
Producere: Alejandro G. Iñárritu, John Lesher, Arnon Milchan, James W. Skotchdopole
Fotograf: Emmanuel Lubezki
Musik: Antoni Sanchez
   
 
OSCAR Winner
Best Motion Picture of the Year
Best Achievement in Directing
Best Writing, Original Screenplay
Best Achievement in Cinematography

OSCAR Nominated
Best Performance by an Actor in a Leading Role
Michael Keaton

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
Edward Norton

Best Performance by an Actress in a Supporting Role
Emma Stone
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 21 juli 2019 13:58:05